Om tjänsten
Biståndsenheten arbetar med att ge hjälp, råd och stöd till Sala kommuns medborgare när de inte själva kan tillgodose sina behov. Biståndsenheten arbetar enligt socialtjänstlagen (SoL) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).
SoL
När du har behov av stöd för att klara dig i vardagen gällande exempelvis personlig hygien, mathållning samt bostadens skötsel kan du ansöka om bistånd enligt 4 kap 1 § SoL.
LSS
För att kunna begära insatser enligt LSS ska du ha en funktionsnedsättning som medför att du omfattas av en personkrets.
Du omfattas av LSS om du har:
- En utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
- Betydande och bestående begåvningsmässig funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
- Andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.
Insatser att ansöka om enligt Socialtjänstlagen (SoL)
Omvårdnadsinsatser
Denna insats inkluderar kroppsnära omvårdnad så som stöd att sköta sin personliga hygien, klädsel och dusch. Insatsen inkluderar även mathållning, tillsyn, ledsagning och aktivitet. Mathållning innebär exempelvis hjälp att värma eller laga mat. Tillsyn innebär besök eller telefonsamtal med personal för att öka tryggheten.
Serviceinsatser
Denna insats inkluderar stöd med hushållssysslor i form av städ, inköp, tvätt eller skötsel av sällskapsdjur.
Trygghetslarm
Ett larm kopplat till en trygghetscentral du kan använda om du behöver hjälp i bostaden.
För mer information, gå in på Trygghetslarm, 80 år och äldre - Ansökan - Biståndsenheten - Sala kommun
Dagverksamhet
Denna insats är en mötesplats för social samvaro och träning. Kan även fungera som avlastning för dig som vårdar en närstående i hemmet.
Detta finns både som biståndsbedömd insats och som öppen verksamhet. Den öppna dagverksamheten kan du vistas på upp till två halvdagar per vecka utan beslut. Önskar du mer tid ansöker du hos biståndsenheten.
Anhörigstöd
Om du vårdar en närstående i ert gemensamma hem kan du ansöka om avlösning eller avlastning. Avlösning i hemmet är kostnadsfritt upp till 16 timmar per månad.
För mer information om anhörigstöd, gå in på Anhörigcentrums informationssida.
Växelvård
Växelvård beviljas när den som är sjuk behöver omvårdnad och den anhörige behöver avlastning, vila eller rekreation. Normalt beviljas 1-2 veckor i korttidsboende omväxlande med hemmavistelse 1-2 veckor.
Korttidsboende
Korttidsboende innebär en tillfällig vistelse, som innefattar omvårdnad, service, aktivering, funktionsbevarande insatser samt stimulans. Kriterier för att beviljas korttidsboende innebär omfattande hjälpbehov, det vill säga att insatser via hemtjänsten inte är tillräckliga.
Tillfälligt korttidsboende kan även vara aktuellt när insatserna avlösning i hemmet eller med dagverksamhet inte är avlastande nog eller inte räcker till.
Mellanboende
Mellanboende är en boendeform som tar vid när det inte längre fungerar att bo kvar i den nuvarande bostaden men när ett boende med heldygnsvård inte heller är nödvändigt. Mellanboende kombineras med hemtjänstinsatser. Om dina behov förändras och kräver heldygnsvård kan det vara aktuellt för särskilt boende istället.
Särskilt boende
När du har ett omfattande och varaktigt behov av stöd och hjälp som inte kan tillgodoses i det ordinära boendet med hemtjänstinsatser kan det vara aktuellt med ett särskilt boende. Det innebär en bostad med personal som är tillgänglig dygnet runt.
Insatser att ansöka om enligt Lagen om Stöd och Service (LSS)
Rådgivning eller annat personligt stöd
Detta svarar landstingets Habilitering för och du vänder dig till dem. Det finns bland annat kurator, psykolog , logoped, arbetsterapeut och sjukgymnast som jobbar där.
Personlig assistans
Detta är ett personligt utformat stöd och ska ges av ett begränsat antal personer. För att få personlig assistans ska du behöva omfattande hjälp med grundläggande behov som andning, personlig hygien, måltider, av- och påklädning, kommunicera med andra, förebygga skada vid psykisk funktionsnedsättning samt löpande stöd på grund av ett medicinskt tillstånd.
Ledsagarservice
Syftet med denna insats är att underlätta kontakt med andra. Exempelvis delta i aktiviteter som besöka vänner, delta i kulturliv och fritidsaktiviteter med mera.
Kontaktperson
Syftet med denna insats är att tillgodose behov av medmänniska, komplettera bristande kontaktnät och för att komma ut i samhället och att komma i kontakt med andra som en möjlighet att utöka sitt sociala nätverk. Kontaktperson är ett icke-professionellt stöd.
Avlösarservice i hemmet
Denna insats avser att ge avkoppling för anhöriga och ge möjlighet att uträtta sysslor. Det kan också vara att ge vårdnadshavare eller anhöriga möjlighet att kunna vara med barnets syskon.
Korttidsvistelse utanför det egna hemmet
Korttidsvistelse kan ordnas i en stödfamilj eller på ett korttidsboende. Insatsen syftar till att ge den sökande möjlighet till miljöombyte och personlig utveckling eller att anhöriga ska kunna få utrymme för avkoppling. Korttidsvistelse kan också vara i form av att vistas på läger.
I ett korttidsboende kan det bo flera personer med funktionsnedsättning tillsammans under en begränsad tid. Korttidsvistelse kan beviljas regelbundet eller vid speciella tillfällen. Den sökande kan beviljas korttidsvistelse utifrån behov, både med och utan övernattning.
Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år
Korttidstillsyn riktar sig till barn och unga över 12 år som har behov av fritids före och efter skolan och under lov. I Sala kommun är det Barn- och utbildningsförvaltningen som handlägger ansökan om korttidstillsyn. Fritidsklubb - Skolkontoret - Sala kommun
Boende i familjehem eller bostad med särskild service för barn och ungdomar
Insatsen riktar sig till barn och ungdomar med svåra funktionsnedsättningar som trots olika stödinsatser inte kan bo kvar i hemmet. Anledningen till att ett barn eller ung person beviljas insatsen kan också vara att barnet eller den unga behöver gå i skolan på annan ort och kan därför inte bo i hemmet.
Bostad med särskild service för vuxna
I Sala kommun finns boendeformerna servicebostad samt gruppbostad. För att insatsen ska bli aktuell behöver den sökande vara i behov av omfattande stöd dagligen. I boendet ingår i regel all omvårdnad och fritidsaktiviteter.
Daglig verksamhet
Att ha en sysselsättning är mycket viktig för människors livskvalitet och delaktighet i samhällslivet. Genom LSS får personer som är i yrkesverksam ålder, saknar förvärvsarbete och inte utbildar sig, rätt till daglig verksamhet. Insatsen är till för personer som omfattas av personkretsarna som anges i 1 § 1 och 2 LSS. Verksamheten ska ge stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap enligt den enskildes önskemål.
Individuell plan
Om du har blivit beviljad insatser enligt LSS har du rätt att få en individuell plan. En individuell plan beskriver det planerade stödet och ska ge dig möjligheten att påverka de insatser som du behöver. Planen ska ge dig inflytande och överblick av de planerade och beslutade insatserna. Planen kan även innehålla andra aktuella frågor kring kring dina behov och din situation. Planen görs tillsammans med din biståndshandläggare, formuleras tillsammans med dig och ska utgå från vad som är viktigt för dig.