Starte-förslag - Anmälan
Självservice
Publicerad 2024-10-01
Uppdaterad 2024-10-07 13:01

Krav för e-tjänst:

  • BankID
 

Om tjänsten

Har du en idé eller ett förslag på hur Sala kan utvecklas och förbättras? Här kan du skicka in egna förslag och rösta på andras förslag. Det ger dig helt enkelt möjlighet att påverka det som är viktigt för dig.

Skicka in ett förslag

För att skicka in ett förslag behöver du vara folkbokförd i Sala kommun och ha tillgång till e-legitimation. Förslaget ska vara konkret och handla om det som kommunen har möjlighet att besluta om. Tänk på att ge tydlig information och beskriva vad du vill ska hända eller förändras. När du har skickat in ett förslag får du kontinuerligt statusuppdateringar via Mina sidor så att du vet var i processen som ditt ärende befinner sig. 

Rösta på ett aktuellt förslag

För att ett förslag ska gå vidare till behandling av dina förtroendevalda behöver det få minst 30 röster. Det går att rösta på förslag under en period på 60 dagar. För att rösta på ett förslag behöver du vara folkbokförd i Sala kommun och ha tillgång till e-legitimation. Du kan bara rösta på ett specifikt förslag en gång.
Se och rösta på förslag

Vanliga frågor och svar

När du har skickat in ditt förslag händer det här:

  1. Granskning: alla inlämnade förslag granskas. Det här innebär att vi säkerställer att ditt förslag uppfyller de kriterier som krävs för att kunna gå vidare till omröstning (se "Villkor"). Om ditt förslag uppfyller kriterierna får du ett meddelande där vi berättar att det har publicerats på sala.se och därmed gått vidare till omröstning. Om ditt förslag behöver förtydligas kan vi be dig om en komplettering. Om ditt förslag inte uppfyller kriterierna för att gå vidare till omröstning hör vi av oss till dig och berättar varför.
  2. Registrering: vi registrerar ditt förslag och det får ett diarienummer. Det här numret kan du alltid hänvisa till om du har någon fråga kring ditt förslag. 
  3. Omröstning: ditt förslag publiceras på sala.se så att du och andra kan rösta på det. Förslaget går att rösta på under en period på 60 dagar. Du kan samla anhängare till förslaget genom att dela det på sociala medier. 
  4. Beredning: Om ditt förslag får 30 röster eller mer lyfts det för behandling av dina förtroendevalda. Förslag som inte når 30 röster avpubliceras. Gamla förslag hittar du under ”Visa arkiverade förslag” i två år efter att förslaget kommit in till oss. Förslag som inte når 30 röster men som ändå ses som intressanta kan lyftas till beredning om de förtroendevalda väljer att göra det.
  5. Beslut: När ditt förslag har behandlats får du ett meddelande om hur det har hanterats. Förslaget kan antingen godkännas eller avslås. Förslag som godkänns går sedan vidare till den verksamhet som får i uppdrag att genomföra ditt förslag.

***Du kan bli inbjuden att presentera ditt förslag innan politikerna fattar beslut med anledning av ditt förslag.***

Förslag till politiken ska handla om kommunens verksamheter och ansvarsområden. Det kan exempelvis handla om:

  • Social omsorg
  • Förskolor och skolor
  • Plan-/miljö- och byggfrågor
  • Renhållning och avfallshantering
  • Vatten och avlopp
  • Räddningstjänst
  • Civilt försvar
  • Bibliotek
  • Bostäder
  • Kultur- och fritid
  • Näringslivsutveckling

Förslag till politiken får exempelvis inte:

  • Bryta mot svensk lag, vara diskriminerande eller på andra sätt olämpligt.
  • Handla om lagar och regler som riksdagen beslutar om och därför ligger utanför kommunens ansvar.
  • Handla om frågor där en annan myndighet/ett annat verk är ansvariga.
  • Gälla myndighetsutövning mot enskild, exempelvis bygglov eller bistånd.
  • Gå emot formella skäl, exempelvis en pågående parallell process eller rättsprocess.
  • Vara för snarlikt ett förslag som redan har skickats in under de senaste 24 månaderna. 
  • Handla om en fråga där det redan har fattats ett beslut under de senaste 24 månaderna.

Ibland kan det vara knepigt att veta om du ska skicka in ett förslag, en synpunkt eller en felanmälan. Här kommer några exempel för att hjälpa dig:

Felanmälan
Du har hittat ett hål i en gata och vill att kommunen ska laga det. I det fallet ska du skicka in en felanmälan. Felanmälningar går direkt vidare till rätt verksamhet och behöver inte behandlas av politiken. Läs mer och skicka in en felanmälan

Synpunkt
Du vill berätta om något som du tycker att vi har gjort bra eller dåligt. I det fallet ska du skicka in en synpunkt. Synpunkter går direkt vidare till rätt verksamhet och behöver inte behandlas av politiken. Läs mer och lämna in en synpunkt

E-förslag
Du har kommit på ett bra förslag som du tror skulle kunna göra vår kommun ännu bättre. Det kanske handlar om en ny lekpark, en rondell, ett motionsspår eller liknande. I det fallet ska du skicka in ett e-förslag. Det här beror på att ditt förslag kräver mer när det gäller exempelvis budget, personal, planering med mera. Dina förtroendevalda behöver titta på ditt förslag och bestämma om det är möjligt att genomföra. 

Förslag som får mindre än 30 röster arkiveras. Om förslaget ses som intressant kan de förtroendevalda välja att ta upp det till politiskt beredning ändå.

 

 

Behöver du hjälp?

Behöver du hjälp att lämna in ett förslag eller rösta på ett befintligt förslag? Du kanske inte har tillgång till e-legitimation eller känner dig osäker kring något. I så fall är du välkommen att kontakta:

Medborgarkontoret
Stora torget 1 
0224-74 70 00 (kontaktcenter) 

Sala stadsbibliotek
Norra Esplanaden 5 
0224-74 77 00

De personuppgifter som lämnas registreras och behandlas för att underlätta administration, handläggning samt för statistiska ändamål.

Mer information om hur kommunen hanterar personuppgifter hittar du på sala.se/integritetspolicy

Du kan även kontakta dataskyddsombudet via e-post: dataskyddsombud@sala.se

En e-legitimation kan jämföras med en vanlig id-handling, till exempel id-kort eller körkort. Med en e-legitimation, som till exempel BankID, kan du på ett säkert sätt legitimera dig på internet.

Läs mer om e-legitimation på skatteverket.se

Kanslienheten
0224-74 70 00 (växel) kommun.info@sala.se