StartProjektSamverkan i Sala kommun
Projekt – Status: Pågående
Publicerad 2023-08-24
Uppdaterad 2023-08-24 11:11
Hur kan vi bevara eller öka den kommersiella servicen på landsbygden? Det är vad projektet Samverkan i Sala ska utreda under två år. Det är Tillväxtverket som vi samarbetar med och det är medfinansierat av EU, Sala kommun är en av 15 kommuner som deltar.

Mer om projektet

Uppdragsbeskrivning

Uppdragsbeskrivning

Tillväxtverkets handlingsplan för landsbygdsprogrammet, samt en studie om robusthet och faktorer för framgångsrikt servicearbete låg till grund för utlysningen  om projektmedel för, ”Samverka lokalt för bättre service i landsbygder”. 

Målet med insatserna är att främja utvecklingen av strategiska arbetssätt på regional och kommunal nivå som bidrar till förankring och delaktighet för en fungerande servicestruktur på landsbygden.

SyfteIllustration som visar aktörernas samverksansyta.

Är att stärka kommunens kapacitet att möta och samarbeta med aktörer på den lokala nivån i frågor som bidrar till att fler får tillgång till grundläggande kommersiell service. Projektet går ut på att ta fram kommunens arbetssätt i dessa frågor.

Mål

Att utöka samarbetet med både lanthandlare, boende, föreningar, företagare och kyrkan.

Att öka vår förmåga att stötta lokal serviceutveckling.

  • Tydlighet – vad kan man få för stöd från kommunen?
  •  Ta fram en mall/process, hur gör man om man med kommunens stöd vill utveckla service på orten?
  • Bli en tydlig dialogpartner.

Vad som hänt hittills

Vi är 15 kommuner som deltar i projektet och första tiden i projektet har vi delat med oss av idéer och erfarenheter och haft diskussioner kring konkreta lösningar. Det har lästs Lokalekonomiska analyser (LEA), vi har fått insikt i hur digital- eller hybrid butiker fungerar och hur de olika formerna av ägarskap kan fungera för en lanthandlare.

Nu tar vi nästa steg

Projektets mål är att skapa en tydlig väg för hur samverkan ska ske mellan entreprenörer och kommunen när det gäller kommersiell service på landsbygden. Det kan handla om tillstånd, utbyggnad av fastigheten, dialog om utveckling, t.ex. Kan vi göra det enklare och tydligare vad som behöver göras för att utvecklingen ska kunna ske.

Vilken är lanthandlarens olika roller?

Det handlar om post- och paketutlämning, skulle kunna vara apoteksombud, utlämningsställe, fiskekortsförsäljning, turistguide, sociala samlingspunkten i byn men även att man ordnar med utkörning av mat till äldre. Försäljning av närproducerade produkter och färdiga maträtter. På en del orter i Sverige arrangerar butiken grillkvällar med trubadur och har verkligen etablerat sig som den sociala samlingspunkten i byn.

Vi har valt att börja med Svartådalen, men vi kommer att göra samma resa i Ransta och Möklinta.

Samverkan föder mer samverkan!

Projektets första satsning för att nå dess tredje mål, att bli en tydlig dialog partner, har resulterat i att vi tillsammans med lokala krafter på orten bygger Skördelådor. Alltså funktionella trälådor som både fyller en social och praktisk funktion. 

Vi undersöker därigenom: Vad som händer om engagerade personer på orten tillsammans med representanter från kommunen jobbar praktiskt med att snickra lådor? Vilka samtal uppstår? Vilken samsyn kan det ge upphov till? Svartådalens tidigare arbete med att ta fram en lokalekonomisk analys (Lea) ger oss en bra bakgrund och en känsla för vart vi är på väg  i dessa samtal.Illustration av en skördelåda.

Vi har full förståelse för att ett tjugotal Skördelådor inte på något sätt löser utmaningarna som ryms under rubriken kommersiell service. Men vi har lika fullt en stark tilltro till att själva snickrandet och tankarna om alla de sätt lådorna skulle kunna användas kan vara en bra startpunkt för att stadga/utveckla det konkreta huvudmålet: Lokal kommersiell service av god kvalitet.

Projektets återstående delmål: Att ta fram en mall/process, för hur man gör om man med kommunens stöd vill utveckla service på orten. Är även det något som görs mycket bättre med erfarenheterna från såväl inplanerade och spontana samtal mellan landsbygdsutvecklare Pernilla Blom och representanter från lokalbefolkning i olika åldrar, lokalt verksamma kommersiella aktörer och sommargäster. Rubriken lyder "Samverkan föder samverkan".  Det tror vi starkt på, men för att samverkan ska resultera i konkreta satsningar måste vi först läsa nuläget på ett riktigt sätt. Då krävs dialog och analys.

Vill du bidra till lokal utveckling på ett sätt som rimmar med detta projekts uppsatta mål, ta kontakt med Pernilla Blom. 

 

Logotyp för Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

 

Tillväxtverkets logotyp.

Status

Pågående

Projekttid start

2022-09-01

Projekttid slut

2024-07-31

Projektägare
Styrgrupp
Kontakter