Nyhet
Publicerad 2024-09-30
Uppdaterad 2024-09-30 13:28

Svenskt Näringsliv presenterar sin ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2024 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under första kvartalet 2024 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Företagsklimatet i Sala

I 2024-års ranking hamnade Sala på plats 246 av 290 när 86 företag av Salas 2800 företag svarat på enkäten. 

Sala har tappat några placeringar i rankingen från förra årets plats 231, men den långsiktiga trenden visar att vi är på rätt spår. Kommunen har klättrat inom flera viktiga områden. Tillgången på kompetens och trygghet/brott är två områden där vi ser tydliga kliv uppåt! Upphandling, dialog och attityder till företagen är områden kommunen jobbar intensivt med sedan tidigare där aktiviteter och processer är igång för att förbättra.

Företagsklimatet är i allra högsta grad i fokus för kommunen. Vilket visades inte minst under Företagsveckan som nyligen genomfördes. Veckan bjöd på många fina möten mellan tjänstepersoner, politiker och lokala företagare. Relationer byggdes och behov fångades för vidare arbete. Veckans olika aktiviteter uppskattades av alla inblandade. Bäst av allt var alla positiva omdömen från företagen.

-Amanda Lindblad, kommunstyrelsens ordförande 

Vi är glada över att fler företagare upplever en positiv förändring i företagsklimatet just nu och är övertygade om att det även kommer att speglas i rankingen framöver.
Vi kommer att fortsätta arbeta för att förbättra de områden där vi fortfarande har utmaningar.

-Cissi Lööv, näringslivschef


Mer information om Svenskt näringslivs företagsranking hittar du på www.foretagsklimat.se.

Kontakt

Cecilia Lööv, Näringslivschef
0224-74 76 04 cecilia.loov@sala.se