Nyhet
Publicerad 2024-09-25
Uppdaterad 2024-10-21 12:57
Bygg och miljö - Sala Heby


Myndighetsutövningen inom bygg-, miljö- och livsmedelsområdet handläggs kommungemensamt av Sala kommun och Heby kommun. Kommunerna har egna beslutsfattande politiska nämnder.

Nu har det åter igen blivit dags för miljöenhetens rutintillsyn på förskolorna i Sala och Heby kommuner. Senast tillsyn genomfördes låg fokus utomhus på förskolans gårdar, denna gång kommer fokus att ligga på ventilationen.

Enligt lagstiftningen miljöbalken ska lokaler för allmänna ändamål vara utformade och användas så att olägenhet för människors hälsa inte uppstår. Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation bör uteluftsflödet inte understiga 7 l/s per person vid stillasittande sysselsättning. Ett tillägg på minst 0,35 l/s per m² golvarea bör göras så att hänsyn också tas till föroreningar från andra källor än människor.

Inför tillsynen

Inför tillsynen behöver du som rektor ta fram aktuella uppgifter om vilka uteluftflöden som förekommer i era lokaler. Har ni inte tillgång till dessa uppgifter, bör ni kunna få dessa uppgifter från er fastighetsägare. Ni behöver sedan jämföra uppgifterna mot antalet personer som faktiskt vistas i era lokaler. På så sätt kan ni se om de allmänna råden efterlevs. Detta ska du sedan redovisa för miljöenheten vid tillsyn.

Miljöenheten kontaktar dig som rektor för att boka in en tid för tillsyn. Tillsynen beräknas ta en timme. 

Efter tillsynen

I de fall ni inte uppfyller riktvärdena i Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation eller ni inte kan uppvisa vilka uteluftflöden som förekommer, kommer ni bli ålagda att åtgärda detta. Det kan t ex innebära att ni behöver se över hur ni nyttjar lokalerna eller att ventilationsåtgärder behöver vidtas. Ni kommer även behöva märka upp de rum och utrymmen som barnen vistas varaktigt i, med uppgifter om hur många personer som kan vistas i rummet med hänsyn till Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Räkneexempel

I exemplet nedan är flödena för låga i allrummet och vilrummet. Inga beräkningar är gjorda för kapprum och personalrum. Detta då det inte är utrymmen som barnen nyttjar varaktigt. 

 

 

 

 

 



Bild 1 av 1, ritning över förskola med personantal och uteluftflöden redovisade

1.    Grupprum: 7 liter x 6 personer + 0,35 liter x 30m² = bör ha ett flöde på minst 52,5 l/s
2.    Allrum: 7 liter x 20 personer + 0,35 liter x 60m² = bör ha ett flöde på minst 161 l/s
3.    Vilrum: 7 liter x 8 personer + 0,35 liter x 30m² = bör ha ett flöde på minst 66,5 l/s
4.    Hygienrum: 7 liter x 4 personer + 0,35 liter x 15m² = bör ha ett flöde på minst 29,75 l/s
5.    Kapprum som ej nyttjas varaktigt av barnen, -
6.    Personalrum, nyttjas ej av barnen, -

FAQ

Fråga: Varför måste vi märka upp rummen med uppgifter om ventilationen, och hur gör vi?
Svar:
För att kunna uppfylla de allmänna råden om ventilation behöver ni ha koll på ventilationens kapacitet, detta för att anpassa verksamheten eller ventilationen efter rådande förhållanden. Förslagsvis kan man på respektive rums dörrpost ange "rum 205, vent. 30 pers", alternativt anslå i rummet hur många personer ventilationen är anpassad för "I rum 205 kan 30 personer vistas. Detta då rummet är 64 m² stort och ventilationen har en kapacitet på 235 liter. Enl FoHMs allmänna råd om ventilation bör uteluftflödet minst vara 7 l/s per person med ett tillägg på minst 0,35 l/s per m² golvarea".

Fråga: Vem är ansvarig för att utföra en åtgärd?
Svar:
Det är verksamheten som är ansvarig för sin verksamhet. Det är ni som måste visa att ni uppfyller de lagkrav som ställs på er verksamhet. Detta gäller oavsett om verksamheten är kommunal eller privat, om ni hyr eller äger er lokal. Som rektor behöver du därför ha koll på ventilationens kapacitet, och inte ta emot flera personer än vad ventilationen är anpassad för. Det kan vara så att ventilationen är godkänd rent tekniskt, men inte anpassad för det antal personer som vistas i lokalen. Då behöver verksamheten eller ventilationen anpassas. Om ni hyr er lokal är det därför extra viktigt att ha en tydlig ansvarsfördelning där det framgår vem som ansvarar för vad.

Fråga: Ska ventilationen vara igång innan och efter pågående verksamhet?
Svar:
För att spara energi kan ventilationen stängas av eller reduceras när verksamhet inte pågår. Ventilationen behöver dock vara i drift innan och efter pågående verksamhet, för att garantera god luftkvalité innan verksamheten startar igen. En hel luftomsättning bör ha skett innan verksamheten startar igen. Observera att ventilationen inte kan reduceras eller stängas av om driften anpassats för att erhålla acceptabla radonvärden under pågående verksamhet.