StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningKommunstyrelsen i korthet - 11 september 2024
Nyhet
Publicerad 2024-09-17
Uppdaterad 2024-09-20 10:54

Här följer ett urval av de ärenden som behandlades på kommunstyrelsens sammanträde 11 september 2024.

Avtal mellan Sala kommun och Heby kommun om räddningstjänst

Kommundirektören gavs i uppdrag att utreda en framtida hållbar räddningstjänst utifrån ny lagstiftning och de ökade kraven på räddningstjänsten. En oberoende part gavs i uppdrag att utföra en utredning i syfte ge rekommendationer till Sala kommun för hur de kan organisera sig utifrån utredningsuppdraget (Se beslut från kommunstyrelsens sammanträde 2023-09-05).

Utredningen presenterades och gicks igenom på kommunstyrelsens ledningsutskotts sammanträde 2024-03-27. Utredningen presenterar alternativ för utformningen av framtidens räddningstjänst, och de utmaningar och möjligheter som räddningstjänsten i kommunen står inför.

Kommunstyrelsen beslutade 2024-04-10 att uppdra till kommundirektören att utifrån utredningens slutsatser ta fram förslag för att säkerställa en framtida hållbar räddningstjänst, att omförhandla avtal med Heby kommun. med en ny kostnadsfördelning som tar hänsyn till de slutsatser om kostnadsfördelning som framkommer i utredningen.

Efter diskussion med Heby kommun finns förslag på avtal framtaget.

Kommunstyrelsen beslutar,

  • att uppdra till kommunstyrelsens ordförande att teckna avtal med Heby kommun om räddningstjänst, enligt bilaga KS 2024.4221.

Kontakt

Andreas Fernros, operativ chef Räddningstjänsten, 0224-74 78 74andreas.fernros@sala.se

Amanda Lindblad, kommunstyrelsens ordförande, 0224-74 71 00, amanda.lindblad@sala.se

Ansökan från BRIS - Barnens rätt i samhället - om verksamhetsstöd för 2025

BRIS (Barnens rätt i samhället) är en barnrättsorganisation som stödjer barn utifrån barnets behov, mobiliserar samhället och lyfter barns röster på den politiska agendan. I det arbetet driver BRIS den nationella stödlinjen för barn och ger stöd till barn på plats vid Brismottagning i Stockholm. Via Brismottagningen erbjuder de ett fördjupat individuellt stöd, föräldraskapsstöd och gruppstöd för barn. Genom att göra barns röster hörda mobiliserar de samhället för barns rättigheter.

För att möta det behov av stöd som barn och unga har idag och för att kunna fortsätta med sitt viktiga arbete, ansöker de om ekonomiskt bidrag för år 2025. BRIS Region mitt ansöker om 47 000 kronor i bidrag för år 2025.

Kommunstyrelsen beslutar,

  • att till BRIS, region mitt, bevilja verksamhetsbidrag om 47 000 kronor för år 2025, att tas ur kommunstyrelsens förfogande.

Kontakt

Amanda Lindblad, kommunstyrelsens ordförande, 0224-74 71 00, amanda.lindblad@sala.se

Handslag för digitalisering

SKR, Adda och Inera har samlat landets kommuner i bred dialog under 2023. Arbetet har resulterat i den strategiska agendan som fått namnet Kommungemensamt handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering. Den 15 december 2023 beslutade SKR:s styrelse om handslaget.

Till handslaget finns en handlingsplan som presenterar 13 konkreta initiativ. Initiativen finns inom områden som socialtjänst, skola, grundläggande infrastrukturella förutsättningar och kompetensförsörjning inom digitalisering.

Varje kommun har fått möjligheten att "peka ut" vilka initiativ som de ser som mest angelägna. Utifrån svaren, från över 80 procent av kommunerna, har sex initiativ prioriterats.

Initiativen som har prioriterats blir en första version av en kommungemensam utvecklingsportfölj. Vartefter nya behov definieras ska nya initiativ kunna läggas till portföljen. I portföljen finns också en rad redan identifierade behov och pågående satsningar som successivt värderas för att kunna paketeras som erbjudanden.

Kommunstyrelsen beslutar,

  • att Sala kommun ställer sig bakom Handslag för digitalisering.

"Det känns helt rätt att samverka med andra kommuner och ställa oss bakom detta handslag för välfärdsutveckling genom digitalisering." - Marie Johansson, it- och digitaliseringschef, Sala kommun.

Kontakt

Marie Johansson, it- och digitaliseringschef, 0224-74 77 71, marie.johansson@sala.se

Amanda Lindblad, kommunstyrelsens ordförande, 0224-74 71 00, amanda.lindblad@sala.se

Protokoll och ärendehandlingar

Protokoll och ärendehandlingar finns att ta del av för specifikt sammanträde. Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras när det är justerat.

Kommunstyrelsens sammanträden

Kontakt

Amanda Lindblad (S), kommunalråd
0224-74 71 00 amanda.lindblad@sala.se