StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningHögstadieelever i Ransta erbjuds skolskjuts med tåg
Nyhet
Publicerad 2024-08-09
Uppdaterad 2024-08-09 15:30

Under läsåret 2024/2025 kommer högstadieelever som är bosatta i Ransta tätort att kunna beviljas VL-skolkort för skolskjuts med tåg in till Sala, i stället för buss.

VL-skolkortet gäller högstadieelever som är bosatta i Ransta tätort och som går på Vallaskolan eller Ekebyskolan i Sala.

För att beviljas VL-skolkort så behöver elevens vårdnadshavare ansöka om skolskjuts. Ansökan görs via en e-tjänst på kommunens webbplats där du skriver ”VL-skolkort” under fältet för "övrig information" i ansökan:

(E-legitimation krävs för ansökan via e-tjänst. Om du inte kan eller vill ansöka via e-tjänsten finns ansökningsblankett för utskrift på samma ställe som ansökan via e-tjänst.)

Varför erbjuds skolskuts med tåg?

Anledningen till att Sala kommun väljer att på försök erbjuda VL-skolkort till dessa elever, är att det under vårterminen 2024 var problem med platsbrist på morgonturerna med busslinje 65. Till höstterminen 2024 kommer det att vara en ökning av antalet högstadieelever som är bosatta i Ransta tätort som ska åka skolskjuts till Valla- eller Ekebyskolan. Vi ser därför gärna att dessa elever väljer att resa med tåg, i stället för linje 65.

Frågor

Elever som är bosatta i Ransta tätort och som går på Vallaskolan eller Ekebyskolan. Se bild nedan vad som definieras som Ransta tätort.

Kartbild över Ransta tätort.

Ja, högstadieelever som bor växelvis i Ransta tätort och som går på Vallaskolan eller Ekebyskolan kan också beviljas VL-skolkort. Vårdnadshavare anger i ansökan att det gäller växelvis boende och under övrig information skriver du ”VL-skolkort”.

Ja, VL-skolkort gäller även på linje 596.

Syftet med att bevilja VL-skolkort för resa med tåg är att avlasta linje 65. Du kan dock resa med linje 65 även om du beviljats VL-skolkort.

Kontakt

Malin Bäcklund Baard, Handläggare skolskjuts
0224-747329 Malin.BacklundBaard@sala.se
Johan Duse, Transportstrateg
0224-74 73 31 johan.duse@sala.se

Relaterade kategorier