Nyhet
Publicerad 2024-10-01
Uppdaterad 2024-10-07 11:25

Den 3 oktober inför Sala kommun e-förslag! En möjlighet att enkelt påverka det som är viktigt för just dig!

Har du ett förslag som skulle kunna utveckla och förbättra vår kommun? I så fall är du välkommen att skicka in ett e-förslag. Ett e-förslag skiljer sig från en synpunkt eller felanmälan genom att förslaget har möjlighet att gå vidare till omröstning bland allmänheten och därefter hanteras av de förtroendevalda. 

Om e-förslag

Ett förslag som skickas in behöver röra en fråga som kommunen ansvar för och har möjlighet att besluta om. Förslag som uppfyller Sala kommuns kriterier publiceras på kommunens webbplats och öppnas för allmän omröstning. Förslag går att rösta på under 60 dagar. Om ett förslag under den perioden samlar in 30 röster eller fler går det vidare till de förtroendevalda för beredning.

Skicka in förslag och rösta

För att skicka in ett e-förslag eller rösta på ett befintligt förslag behöver du vara folkbokförd i Sala kommun och ha tillgång till e-legitimation. Du skickar in förslag och röstar via kommunens webbplats. 

Läs mer och skicka in e-förslag

Rösta på e-förslag

Behöver du hjälp?

Saknar du e-legitimation eller känner dig osäker kring något? Medborgarkontoret och Sala stadsbibliotek kan hjälpa dig att lämna in ett förslag eller rösta på ett befintligt förslag.

Medborgarkontoret
Stora torget 1 
0224-74 70 00 (kontaktcenter) 

Sala stadsbibliotek
Norra Esplanaden 5 
0224-74 77 00

Insyn, inflytande och återkoppling

Målet med e-förslag är att öka insynen kring aktuella frågor, skapa inflytande bland Salas medborgare och ge tydligare återkoppling kring de ärenden som skickas in. Det här är frågor som Sala kommuns stabschef Arminé Kanakanian värnar extra om: 

Vi vill ge våra medborgare en ökad insyn i de frågor som är extra viktiga för dem. Genom e-förslag kan medborgaren följa sitt ärende och få kontinuerlig återkoppling. Detta stärker vår kommunala demokrati! 

e-förslag ersätter medborgarförslag

Möjligheten att lämna medborgarförslag till kommunen avvecklas i och med att e-förslagen införs 3 oktober. Redan inlämnade medborgarförslag kommer att behandlas enligt tidigare ärendehantering.

Kontakt

Arminé Kanakanian, Kanslichef
0224-74 70 11 armine.kanakanian@sala.se
Emil Andersson Bleckert (S), ordförande
070-741 59 14 emil.anderssonBleckert@sala.se

Relaterade tjänster