Elever från Ekebyskolan kombinerar flera ämnen i skolan till en praktisk lektion i hur vi bakar bröd - från jord till bord.
Vi ska baka bröd, så därför behöver vi så vete!
Så förklarar eleverna i 8O från Ekebyskolan vad det är som händer ute på en plätt jordbruksmark utanför Sala. Först slätas fältet till. Därefter sprids kalkmineral och gödningsmedel som krattas ner i mullen. Efter det så sås vetet genom att en fåra görs i vilken fröna läggs. Till sist krattas fårorna igen.
Ett praktiskt projekt
Klass 8O på Ekebyskolan i Sala har sått vete på en bondgård strax utanför Sala och haft undervisning i det fria. Temat heter "Från jord till bord" och meningen är att de i höst ska skörda vetet, mala det och sedan baka bröd på mjölet. Detta är ett samarbete mellan naturorienterande ämnen, matematik och hemkunskap.
- Det är ett riktigt roligt projekt, säger deras lärare Urban Erixon. Eleverna får här verkligen se och själva delta i hur brödet vi äter hamnar på bordet. De får även se hur många ämnen i skolan som behövs för att det till slut ska bli verklighet med som här en limpa bröd. Biologin berörs genom att kunskap om växters behov och utveckling belyses.
KRAV-odlat
Bonden som lånar ut sin mark till Ekebyskolan är KRAV-odlare så eleverna får även kunskap om vilken miljöpåverkan konventionellt lantbruk har och vilken miljölättnad KRAV-odlingen ger. KRAV-certifikatet innebär att maten som odlas är ekologisk, har flera extra tuffa regler för mer biologisk mångfald, mindre klimatpåverkan och bättre arbetsvillkor för de som arbetar.
Matematikträning får de genom beräkningar för givorna av utsäde, kalkmineral och gödningsmedel, berättar Urban. Även andra ämnen berörs som t.ex. kemi och teknik.
Eleverna i klass 8O tycker att det är riktigt roligt när skolarbetet blir på riktigt.
Kontakt