Under december månad serveras julskinkor på Sala kommuns förskolor, skolor och särskilda äldreboenden som kommer från Ösby naturbruksgymnasium. I den här artikeln berättar vår måltidsenhet om hur de arbetar för att få fler lokal- och svenskproducerade produkter till kommunens tillagningskök.
Sala kommuns måltidsenhet fortsätter sitt arbete med återtag av kött från kommunens naturbruksgymnasium Ösby. I början av juni månad hade enheten en sommaravslutning där som nu har resulterat i att vi förutom nötkött även har tagit emot kött från 25 grisar. På årets julbord i förskolor, skolor och särskilda äldreboenden kommer det att serveras rimmad julskinka från Ösby. En medarbetargrupp har bildats och dessa personer kommer under december månad både att rimma, koka och skiva julskinkan i köket på Jakobsbergsgården för vidare transport ut till alla 25 andra kök som finns inom måltidsenhetens verksamhet.
Fokus på minskad miljö- och klimatpåverkan
Under våren har vi tillagat och serverat cirka 1,5 ton nötkött från Ösby i våra samtliga verksamheter. Vi tar även emot ben så att vi kan koka egna fonder. Kött har en stor klimatpåverkan, men när vi väl serverar kött så är vi måna om att kunna tillaga maten av ett högkvalitativt närproducerat kött.
I kommunens gällande livsmedelsupphandling från 2019 så har vi ställt höga krav på djurhållning och andra miljöpåverkande faktorer. Vi använder oss av Upphandlingsmyndighetens rekommendationer när det gäller upphandling av livsmedel till offentliga måltider.
Vegetariska rätter och även vissa delar av höns är också klimatsmarta alternativ som vi ofta serverar för att kompensera det klimatavtryck som köttet ger. Livsmedelsbranschen är duktig på att förädla klimatsmarta alternativ som vi gärna provar. Där behöver vi också arbeta med att få med oss barn, elever och vuxna att göra medvetna val för klimatet.
Importerat ris är ett annat exempel på där vi strävar efter att öka mängden svenska alternativ, som havreris och matvete.
Att ändra på vanor, smaker och beteenden tar tid, men att lyfta och förklara varför vi kontinuerligt arbetar för att tillaga och servera klimatsmarta måltider är en viktig del i vårt arbete.
Vi står nu inför arbetet med att påbörja processen för ett nytt livsmedelsanbud som ska vara klart i november 2022. Under det senaste året så har vi kunnat köpa in 97 procent svenskt kött och 100 procent svenska ägg utifrån nuvarande livsmedelsanbud.
Fler svenska livsmedel
Utifrån ett krisberedskapstänk så behöver vi definitivt även få in fler svenska livsmedel för att kunna bli mer självförsörjande. Att få acceptans för både livsmedel och klimatsmarta rätter kommer att kräva kompetensutveckling framöver av olika slag både för våra medarbetare och även dialog med våra gäster om varför vi gör som vi gör.
Den senaste tiden har den svenska djurhållningen av kyckling varit på tapeten. I vår nuvarande livsmedelsupphandling från 2019 så har vi ställt de högsta kraven vi kan ha på kyckling när det gäller djurhållning och under det senaste året har vi tillagat måltider av svensk fågel till 99,6 procent. Svensk kyckling har en liten klimatpåverkan, bra djurvälfärd som också har gått framåt och en liten antibiotikaanvändning. Vi kommer att fortsätta följa den pågående diskussionen mellan branschorganisationen Svensk fågel och världsnaturfonden WWF.
Kontakt