Grundvattentillgången i Sala kommun är bra just nu. Men samtidigt så har vattenförbrukningen ökat den här sommaren jämfört med samma tid i fjol. – Dricksvatten ska alltid ses som en ändlig resurs och användas med försiktighet, säger Mikael Viktorsson som är biträdande enhetschef vid Samhällsbyggnadskontoret.
Grundvattentillgången i Sala kommuns vattentäkter ser överlag bra ut för närvarande. Kommunens vattentäkter, som är placerade i de stora grundvattenmagasinen, fick en stor påfyllnad i vintras tack vare den regniga hösten.
– I vissa av grundvattenmagasinen har vi fortfarande en pågående påfyllning medan i andra så har sänkningen av grundvattennivån startat, berättar Mikael Viktorsson.
– Skulle det bli en extrem torr höst med uteblivna regn så kan en fortsatt sänkning under vinterhalvåret göra att vi hamnar på kritiskt låga nivåer igen, förklarar Mikael Viktorsson.
Hur har utvecklingen av vattenförbrukningen varit nu i sommar?
– Som en normal sommar, ifjol hade vi bevattningsförbud och ingen högre vattenförbrukning under sommaren än resten av året. I år har vi gått tillbaka till en högre vattenförbrukning framförallt under veckor med mycket sol och värme.
Vad tror du att det beror på?
– Troligt är att i år bevattnas gräsmattor.
Vad kan man som konsument göra för att minska vattenförbrukningen?
– Dricksvatten ska alltid ses som en ändlig resurs och användas med försiktighet oavsett om bevattningsförbud råder eller inte råder.
– För att inte använda onödigt mycket dricksvatten kan man med fördel till exempel samla regnvatten och sedan vattna sin trädgård med det. Andra vattenbesparande åtgärder kan vara att laga droppande kranar och att ta en snabb dusch istället för att bada.