På Kungsängsgymnasiet i Sala jobbar kökspersonal, elever, lärare och skolledning tillsammans för att fortsätta minska svinnet av mat i skolans restaurang, Silverskeden.
Varje år mäts matsvinnet i Sala kommuns alla kök under två veckor både på våren och på hösten. Den senaste mätningen skedde under veckorna 46 och 47 (11-24 november).
- Under de båda veckorna minskade vi svinnet här på Kungsängsgymnasiet från 55 till 31 gram per tallrik. Och både elever, lärare och rektor är på för att vi ska fortsätta med det här arbetet. Så nu gör vi det, till att börja med till jullovet, berättar Lena Köpmans som är köksmästare i restaurang Silverskeden.
Hon är en av pionjärerna i Sala när det gäller arbetet för att minska mängden mat som kastas. Och metoderna för att öka medvetenheten om matsvinnet är många:
- Vi redovisar aktivt mätningarna av matsvinnet på skolans intern-TV, så att alla kan följa hur det går, förklarar Lena Köpmans.
- Vi har även en stapelredovisning som jag har satt upp på väggen här i matsalen. Det är många som tittar på den. Det roliga är att eleverna reagerar om det händer något oväntat i den stapelredovisningen.
Lena Köpmans hittar även på lite annorlunda metoder för att minska matsvinnet:
- Jag har gjort hålet i skyddet på avfallshinken mindre. Så det tar mer tid och blir mer besvärligt att skrapa av sin tallrik. Och eftersom det är kö till hinken, så blir det inte så roligt när det tar tid. Då tänker man gärna till: ”Vad är det jag har på tallriken? Behöver jag verkligen ha så mycket”?
Elevrådet på Kungsängsgymnasiet har även ett matråd bestående av en grupp elever som har en ständigt pågående dialog med kökspersonalen om olika frågor kring skolans mat, däribland svinnet.
- Vi har blivit medvetna om att vi kastar för mycket mat och vi har pratat mycket i elevrådet om hur vi kan minska matsvinnet, berättar Linda Westerlund som är elevrådets ordförande.
- Vi elever har också skrivit om det här i sociala medier. Och vid borden i skolrestaurangen finns lappar uppsatta som påminner om matsvinnet. Vi har gjort det synligt och vi vill förändra det här. Vi vill inte toppa listan över de som har högst matsvinn.
- Det är bara vi själva som kan uppnå resultat. Det är ingen annan som fixar det åt oss. Kunskap, medvetenhet och eget ansvar är nyckelorden för att lyckas, menar Linda Westerlund.
Kungsängsgymnasiets ledning är också mycket aktiv i arbetet med att försöka minska matsvinnet.
- Vi har försökt schemalägga rasterna för måltiderna så gott det går för att minska köerna. Men det är inte helt lätt att få det att stämma med så många som 500 elever, berättar rektor Anna Wiklund.
- En annan sak som vi har infört är att de elever som tar om mat får gå före i kön. Man ska inte behöva ställa sig sist i kön om man vill ha lite mer av något. Och det här gör att man kanske inte lägger på för mycket på tallriken första gången.
Köksmästare Lena Köpmans är övertygad om att det går att minska matsvinnet ännu mer:
- Jag tror att vi skulle kunna få ned matsvinnet när det gäller våra gymnasieelever till 20-25 gram. De har börjat reflektera allt mer över matmiljön. Och det är ju deras framtid som det handlar om, säger hon.
Kontakt