Nu anläggs två nya hundrastgårdar mellan Åkraskolan och Väsby kungsgård.
Sala är den kommun i Västmanland som har näst flest hundar, efter Västerås. Men det finns bara en hundrastgård i Sala, vid bostadsområdet Bryggeriet. Fler hundrastgårdar har efterfrågats.
Just nu så arbetar Samhällsbyggnadskontorets gata- och parkenhet med att färdigställa två inhägnade hundrastgårdar på ängsmarken mellan Åkraskolan och Väsby kungsgård.
Det blir en stor hundrastgård på 1 700 kvadratmeter och en mindre på 350 kvadratmeter, berättar Satu Bergsten som är planeringsingenjör vid Sala kommuns gata- och parkenhet.
Det anläggs grusgångar och bänkar för matte och husse i rastgårdarna. Hundarna kommer att få både stenar, stockar och en kulle att klättra på, rörtunnlar att rusa igenom och sandgropar att gräva i. Detta både för att man samtidigt både ska kunna rasta och aktivera sin hund här.
Belysningsstolpar sätts också upp för att rastgårdarna ska kunna användas även när det är mörkt.
I bägge hundrastgårdarna anläggs en gång som blir en och en halv meter bred.
Det är för att man ska kunna ta sig fram även med permobil och barnvagn och om man vill träna exempelvis lydnad med sin hund, förklarar Satu Bergsten.
I den stora rastgården kan flera hundar vistas samtidigt.
Men den lilla hundrastgården är till för att till exempel löptikar och hundar, som är rädda för andra hundar, ska kunna få rastas i lugn och ro. Därför blir det så att den som är först där med sin hund har förtur. När någon annan kommer så måste denne fråga den som redan befinner sig i rastgården om det är okej att komma in i den, säger Satu Bergsten. Vi kommer att sätta upp informationsskyltar om detta.
Förhoppningen är att kunna öppna de båda nya hundrastgårdarna någon gång i början av december månad.
Fakta
Så här många hundar fanns det i Västmanlands kommuner 2017 enligt Jordbruksverkets hundregister:
- Västerås: 10 439.
- Sala: 3 139.
- Köping: 2 663.
- Hallstahammar: 1 859.
- Surahammar: 1 466.
- Arboga: 1 415.
- Fagersta: 1 203.
- Kungsör: 1 120.
- Norberg: 866.
- Skinnskatteberg: 863.