StartKommun och politikPress och nyheterNyheter - listningSala silvergruva rensas från miljögifter
Pressmeddelande 2019-01-31, kl. 09:00
LogotypLogotyp
Publicerad 2019-01-30
Uppdaterad 2020-01-17 14:54

Länsstyrelsen har fattat beslut om 150 miljoner kronor för att sanera föroreningarna i området kring Sala silvergruva. Det är Sala kommun som leder arbetet som planeras att pågå under totalt nio år.

Verksamheten vid Sala silvergruva påbörjades under medeltiden. Brytningen av malm har skett i ett flertal olika dagbrott och gruvor. Under den långa gruvdriften har det uppstått stora mängder avfall som visat sig vara förorenat och fortfarande finns kvar på området. I direkt anslutning till gruvavfallet har dessutom Pråmån sitt tillrinningsområde.

Miljöriskerna är främst kopplade till spridningen av föroreningar som sker via yt- och grundvatten. Området används idag för rekreation, vandrarhem, privatbostäder, hantverksverksamhet och industriell verksamhet. Det innebär också att ett stort antal människor riskerar att komma i kontakt med de föroreningar som finns i ytjorden inom området.

 – Det är mycket glädjande att vi nu gemensamt lyckats säkra finansieringen för saneringen. Sala silvergruva är inte bara ett av Västmanlands utan även ett av Sveriges viktigaste besöksmål och delar av området är förklarat som byggnadsminne. Det är därför angeläget att långsiktigt minska föroreningarna i området samtidigt som vi tar hänsyn till den unika kulturmiljön, säger landshövding Minoo Akhtarzand.

Det är Naturvårdsverket som nu har beviljat projektet finansieringen. De första tre åren handlar främst om förberedelser och det är först år 2022 som själva saneringen kommer igång. Det handlar bland annat om att huvudsakligen genom asfaltering fastlägga förorenat damm, sand och grus där fordon och människor rör sig, rena vattnet från gruvområdet samt schakta och forsla bort muddermassor längs Pråmån.

 – Det här är ett omfattande projekt som har stor betydelse för kommunens invånare och besökare. Det är ett stort område som har berörts av den långa gruvdriften. Vi behöver därför gå på djupet med vad som är viktigast och mest realistiskt att genomföra. Vi kommer också ta hänsyn till turistsäsongen och därför i första hand genomföra arbetet när så få människor som möjligt rör sig i området, säger Anders Wigelsbo (C), kommunstyrelsens ordförande i Sala.

Mer information

Länsstyrelsen, Hanna Odén, Miljöhandläggare
072-228 49 02