I onsdags kunde kökspersonalen börja jobba i det alldeles nybyggda tillagningsköket på Ängshagenskolan i Sala.
– Och nu på måndag så börjar vi servera egenlagad mat, 250-300 portioner per dag, berättar den nye köksmästaren på Änghagenskolan, Magnus Litsner.
Tillsammans med Johanna Ahlberg och Erika Olsson kommer Magnus Litsner nu att jobba i ett tillagningskök som tidigare var ett mottagningskök och som nu har byggts ut från 100 till 160 kvadratmeter. Budgeten för hela projektet ligger på 8,7 miljoner kronor.
Hela 25 av 28 kök i Sala kommun är nu tillagningskök, vilket betyder att man där själva lagar maten. De övriga tre köken är mottagningskök som tar emot mat som har tillagats i andra kök.
– Det är roligt att trenden har vänt till att man åter lagar maten ute på skolorna, säger Mattias Kvist på det byggansvariga företaget för det här nya köket, Salabaserade FÖ Byggnads AB.
Sala kommuns projektledare Stefan Blomqvist berättar att alla berörda har varit med i det här byggprojektet ända från starten och under hela resan fram till invigningen.
– Vi har haft ett fantastiskt bra samarbete med skolans personal, med byggare, leverantörer och alla andra som har något med köket att göra, säger han.
Tommy Boman från företaget Hifab har hyrts in av Sala kommun som projekterings- och byggledare för Ängshagenskolans nya kök.
– Det finns väldigt mycket bra här, till exempel UV-rening av ventilation och vatten som slår sönder fettpartiklar och ger både bättre driftsmiljö och lägre kostnader, säger han.
Fler ekologiska inslag i den skolmat som lagas på Ängshagenskolan siktar köksmästare Magnus Litsner på.
– Vi vill öka andelen ekologiskt framtagna råvaror till mer än de 30 procent som vi har nu, säger han.
Magnus Litsner har också ordnat en ”grön bädd” i skolrestaurangens matsal där det odlas allt från timjan till lagerblad, rosmarin, ingefära, paprika och citroner.
– Det gör vi både för att öka det gröna i maten och av pedagogiska skäl för att barnen ska få se hur det växer, det som sedan hamnar i deras mat.
Magnus Litsner berättar också att det nya köket redan har startat ett Instagramkonto som heter Angshagenskolrestaurang och att han dessutom funderar på att man kanske borde ordna en namntävling för att döpa det nya köket.
– ”Full rulle” kanske kan vara ett namn, föreslår projekterings- och byggledare Tommy Boman genast och berättar att han just nu råkade tänka på vårrulle och därför fick namnidén i huvudet.
– ”Det går lika bra med selleri”, kontrar byggaren Mattias Kvist kvickt med som alternativt förslag.
Tja, vi sätter inga betyg på de här namnförslagen. Det lär komma fler!
Kontakt