StartKommunfullmäktiges möte den 25 september 2023 - vad som bestämdes i september
Informationstjänst
Publicerad 2024-09-02
Uppdaterad 2024-09-02 08:19

I september hade kommunfullmäktige möte i Sala Folkets Hus. Innan mötet började berättade kommundirektör Daniel Holmvin om hur kommunen arbetar med översvämningarna i Sala kommun.

Här är några saker politikerna bestämde på mötet:

Att det kommer nya politiker till kommunstyrelsen, till social- och arbetsmarknadsnämnden, Norra Västmanlands Samordningsförbund och revisorer till styrelsen för Sala Silvergruva. Kommunfullmäktige bestämde också vilka som ska arbeta som nämndemän i Västmanlands tingsrätt. 

Att Sala kommun få ett nytt dokument som heter Taxa för kontroll enligt livsmedelslagen, lag om kontroll av skyddade beteckningar på jordbruksprodukter och livsmedel och lagen om kontroll av ekologisk produktion. I dokumentet står det hur mycket det kostar om man till exempel vill driva en matbutik. Du kan läsa hela dokumentet på Sala kommuns hemsida.

Att ändra i ett dokument som heter Avfallstaxa. I dokumentet står det hur mycket det kostar att slänga sopor. Nu blir det nya avgifter för sopor från 1 januari 2024. Det är VAFABMiljö som har skrivit dokumentet. Du kan läsa hela dokumentet på Sala kommuns hemsida.

Att ändra vad det kostar inom äldreomsorgen. Det kommer att kosta 4 000 kronor per månad att ha ett matabonnemang . Det kommer att kosta 495 kronor per månad att ha ett trygghetslarm. Det kommer kosta 500 kronor per månad att ha hemsjukvård. Det kommer kosta 700 kronor per månad att ha omvårdnad. 

Att planera hur kommunen vill att byggnader, mark och vatten i kommunen ska användas, bevaras och utvecklas under lång tid. Det står i dokumentet Översiktsplan för Sala kommun 2050. Du kan läsa hela dokumentet på Sala kommuns hemsida. 

Till det här mötet lämnades sex nya medborgarförslag in. 

Ett medborgarförslag är ett förslag från någon som bor i Sala kommun på saker man skulle kunna göra för att det ska bli bättre att bo i kommunen. 

Ett förslag handlar att ta bort sly och ogräs runt om dammarna så att man kan fiska där. Ett förslag handlar om att flytta turistbyrån och ha bättre öppettider. Ett förslag handlar om att installera ett vattenkraftverk vid Ekeby-dammar och på andra platser runt gruvans vattensystem. Ett förslag handlar om att återanvända kommunens möbler. Ett förslag handlar om att bygga ett utomhusgym vid Lärkans sportcenter. Det sista förslaget handlar om att kommunen ska köpa in gamla bilskroten och låta motordrivna ungdomar vistas där. Nu ska kommunens kontor undersöka om det går att göra som det står i förslagen. Sedan bestämmer kommunfullmäktige om Sala kommun ska göra detta.

Kanslienheten
0224-74 70 00 (växel) kommun.info@sala.se