16 december 2024 antog Kommunfullmäktige Vattentjänstplan för Sala kommun. Här kan du läsa alla handlingar i ärendet.
Vattentjänstplan för Sala kommun har under 2024 var ute på samråd mellan 6 och 27 maj 2024. Därefter genomfördes ett förtydligande och ett antal redaktionella ändringar.
Granskning av planen pågick från 16 september till 14 oktober. Inga ändringar av planen har genomförts efter granskningen.
16 december 2024 beslutade Kommunfulmäktige om att anta Vattentjänstplan för Sala kommun. Justering av protokollet tillkännagavs på kommunens digitala anslagstavla den 19 december 2024.
Bakgrund
Riksdagen beslutade 2022-06-22 om ändringar i Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster (LAV) och införde ett krav på att samtliga kommuner ska ta fram och ajourhålla en vattentjänstplan. En vattentjänstplan ska innehålla kommunens långsiktiga planering av hur behovet av allmänna vattentjänster ska tillgodoses och vilka åtgärder som behöver vidtas för att upprätthålla funktionen i allmänna VA-anläggningar vid skyfall.
Vattentjänstplanen ska hanteras på samma sätt som andra planer som lyder under plan- och bygglagen, och processen för vattentjänstplanen blir därför lik den för översiktsplanen. Det innebär bland annat att vattentjänstplanen ska samrådas och granskas innan antagande i kommunfullmäktige. Liksom en översiktsplan är vattentjänstplanen inte juridiskt bindande utan vägledande.
Det här är första gången som Sala kommun tar fram en vattentjänstplan. Planen bygger till stor del vidare på kommunens befintliga Vatten- och avloppsplan från 2021 men innehåller kompletteringar i enlighet med de nya bestämmelserna i LAV.
Antagandehandlingar
Neda finns samtliga handlingar som hör till den nu antagna vattentjänstplanen.
Vattentjänstplan för Sala kommun - antagandehandling
Bilaga 1 - Undersökning för betydande miljöpåverkan
Protokollsutdrag - Kommunfullmäktige 2024-12-16 §128
Överklagande och laga kraft
Besvärshänvisning
Beslut om att anta en vattentjänstplan får överklagas hos förvaltningsrätten. Själva innehållet i vattentjänstplanen kan inte överklagas, däremot kan man överklaga vattenntjänstplanen om man anser att den inte tagits fram på ett lagenligt sätt. Alla som bor i kommunen, äger fast egendom i kommunen eller är taxerad till kommunalskatt i kommunen här rätt att överklaga ett beslut om antagande av en vattentjänstplan. Detta gäller även personer som är medborgare i någon av Europeiska unionens medlemsstater och är bosatt i kommunen men som inte ska folkbokföras där.
Besvärsinlagan skall innehålla uppgift om vilket beslut som överklagas, vilken ändring av beslutet som begärs samt vara undertecknad. Skrivelsen bör också innehålla synpunkter på den sakfråga som överklagas samt den klagandes adress. Överklagandet sänds till Förvaltningsrätten i Uppsala, Box 1853, 751 48 Uppsala.
Klicka här för övriga kontaktvägar till Förvaltningsrätten.
Överklagandet skall vara förvaltningsrätten tillhanda inom tre veckor från den dag antagandebeslutet sattes upp på kommunens anslagstavla, alltså senast 9 januari 2025. När tiden för överklagande löpt ut utan att någon överklagat eller när eventuella överklaganden har prövats och avslagits i sista instans får planen laga kraft. Då gäller planen.