StartBygga, bo och miljöAvfall och återvinningÅterbruket - vanliga frågor om debitering för företagskunder
Informationstjänst
Publicerad 2024-06-27
Uppdaterad 2024-06-27 10:11

Sedan 1 mars 2024 debiteras företagskunder för besök på Återbruket. Nedan besvaras de vanligaste frågorna om hur VafabMiljös nya debiteringssystem fungerar.

Information och bakgrund

Från den 1 mars 2024 år debiteras företag och andra organisationer för varje besök på återbruken. Det sker genom en automatisk avläsning av registreringsskyltar på fordon som åker in på anläggningen. Fordon som är registrerade på företag (eller andra organisationer med organisationsnummer) och klassade som lätta lastbilar debiteras automatiskt 400 kronor exkl. moms varje gång de passerar grindarna till återbruket.

Tidigare har företag kunnat teckna ett återbrukskort för att besöka återbruken och lämna grovavfall samt farligt avfall. Dåvarande pris baserades på att företagarna stod för 15 % av besöken. Vid en genomlysning av återbruket i Enköping visade det sig att antalet företagare stod för hela 30 %, det vill säga dubbelt så många som vi tidigare antagit. Endast hälften av dem hade tecknat ett återbrukskort.

Varför debiteras företag men inte privatpersoner?

Privatpersoner debiteras inte vid användning av Återbruken eftersom de betalar avfallstaxa. I avfallstaxan ingår tillgång till samtliga Återbruk. Den som bor i lägenhet betalar för sin avfallshantering via hyran. 

Observera att debitering sker om en privatperson lämnar sitt avfall i en företagsregistrerad lätt lastbil. Det beror på att debiteringssystemet bygger på automatisk avläsning av fordonets registreringsskylt vid inpassage till Återbruken.

 

Vanliga frågor

Kommer du med en företagsbil, lätt lastbil (skåpbil, pick-up, hantverkarbil med maxvikt 3,5 ton) så förutsätter vi att du kommer med företagsavfall. Företagsfordon som lämnar avfall på Återbruket betalar 400 kronor + moms oavsett när de kommer.

Våra Återbruk bekostas av privatpersoner och vi ser mycket tydligt att företagen inte har stått för sin del av kostnaderna för avfallshanteringen. Istället har företagens användning av Återbruken subventionerats av privatpersoner under många år. Nu när företagen står för sina kostnader får privatkunder minskade kostnader för vårt Återbruk. Denna mellanskillnad kommer vi använda oss av att rusta upp och bygga nya Återbruk för.

Hantering och behandling av avfall kostar pengar. Företag har tidigare kunnat betala via så kallade återbrukskort. Tyvärr var det inte alla företag som skaffade ett kort och betalade för sitt avfall. Det nya systemet blir helt enkelt mer rättvist mot alla, och vi tror att det kommer bidra till minskad köbildning och ökad miljönytta när fler kunder gör färre besök med mer avfall per gång.

Sensorer vid infarten läser av registreringsskylten på din företagsbil (lätt lastbil). Om du använder en personbil i ditt arbete, kontakta personal för att registrera besöket. Har du en personbil som förmånsbil så debiteras inte besöket.

Från 1 mars 2024 kostar varje besök 400 kr exkl. moms oavsett mängd. Kostnad för hantering av farligt avfall ingår numera i besöksavgiften. 

Nej, i och med det nya debiteringssystemet har återbrukskortet upphört att gälla. Sedan årsskiftet 2023/2024 debiteras företag för varje enskilt besök på återbruket och för den företagare som vill lämna avfall där finns inga alternativa lösningar. Däremot har VafabMiljö andra lösningar för omhändertagande av verksamhetsavfall, som hyra av container. Läs mer om olika lösningar på VafabMiljös hemsida eller kontakta marknad@vafabmiljo.se så hjälper de dig vidare.

Ja. Varje enskilt besök kostar 400kr. Om du inom de närmsta 30 minuterna besöker Återbruket igen så ingår det i kostnaden för det tidigare besöket, men kommer du däremot till anläggningen senare samma dag så räknas det som ett nytt besök. Förhållningssätten gäller för alla aktörer som är i någon typ av verksamhetsform (innehar organisationsnummer) det vill säga kommun, region, aktiebolag, ideell organisation, enskild firma med flera.

Om du är intresserad av VafabMiljös andra avfallslösningar för företag kan du kontakta marknad@vafabmiljo.se så hjälper de dig med en lösning som kan passa just din verksamhet. Här kan du läsa mer om VafabMiljös tjänster för företag.

Det är inte finansieringsformen av bilen som avgör, utan det är nyttjandeformen av bilen. I de flesta fall så används företagsregistrerade personbilar som förmånsbilar (att de kan användas i privat syfte) och att fordonsanvändaren inte använder bilen i sin tjänst. Därför har vi valt att tillåta att företagsregistrerade personbilar inte ska faktureras automatiskt.

Om du däremot använder din företagsregistrerade personbil i arbetet, så ska du faktureras du om du kommer till Återbruket med verksamhetsavfall i den bilen. Då behöver du kontakta personalen på Återbruket så att vi manuellt kan fakturera besöket.

Kontakta personalen på plats på Återbruket vid ditt besök. Tänk på att ha med ditt avlämnarintyg om du ska lämna farligt avfall. Du kan läsa mer på el-kretsen.se/avlamnarintyg. Vilken typ av farligt avfall du får lämna hittar du på vafabmiljo.se/automatisk-debitering/. Besöket faktureras i efterhand på det företag som anges till personalen.

Faktura skickas månadsvis till det företag som bilen är registrerad på. Om Återbruket besöks av flera olika bilar från samma företag samlas dessa på samma faktura. 

Varje besök genererar en specifik orderrad på fakturan där registreringsnummer, dag och tidpunkt framgår. Fakturan kan märkas upp med valfri referens. Varje referens = en faktura. Om regnr är referensen blir det inga samlingsfakturor.

Om du vill uppdatera dina faktureringsuppgifter efter 1 mars 2024 så kontaktar du marknad@vafabmiljo.se.

Ja. Den automatiska faktureringen gäller även dig med enskild firma om du har en aktiv F-skattsedel. Besöket faktureras då till ägaren av den enskilda firman.

Nej, samma regler gäller alla aktörer som har ett organisationsnummer, som kommun, region, aktiebolag, ideell organisation, enskild firma osv.

De debiteras på samma sätt som företagare, det vill säga 400 kr exkl. moms.

 

 

VafabMiljö
021-39 35 00

Relaterade tjänster