StartBarn och utbildningMat i skola och förskolaNäringsriktiga och hållbara måltider
Informationstjänst

Näringsriktiga och hållbara måltider

Publicerad 2017-10-04
Uppdaterad 2018-10-24 13:49
Meddelandet skickas till maltidsenheten@sala.se
CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Refresh Image
Viktigt att veta. Det du skriver till kommunen kan komma att diarieföras och bli offentlig handling. Läs mer om hur ett ärende hanteras i kommunen.
Måltidsenheten följer Livsmedelsverkets rekommendationer. Genom att göra medvetna val av livsmedel och arbetssätt kan hållbara måltider serveras utan onödig miljöbelastning.

Näringsriktiga måltider

När vi planerar och lagar mat gör vi det utifrån Livsmedelsverkets rekommendationer, vilka handlar om hur barn, vuxna och äldre ska äta för att må bra på både kort och lång sikt.

För att värna om barnens hälsa arbetar Måltidsenheten aktivt med att minska intaget av tomma kalorier. Genom att servera frukt och bär undviks sylt och socker som sötningsmedel till frukost och mellanmål. Sylt och ketchup samt andra sötade smaksättare, t.ex. gelé, kan däremot serveras som tillbehör till maträtter. Servering av söta måltidsdrycker ska inte förekomma i Sala kommuns skolor och förskolor, och glass, desserter eller bakverk serveras högst en gång under en fyraveckorsperiod.

Hållbara måltider

Genom att göra medvetna val av livsmedel och arbetssätt kan hållbara måltider serveras utan onödig miljöbelastning. S.M.A.R.T.-modellen som bygger på de svenska näringsrekommendationerna i kombination med de svenska miljömålen är för detta ett användbart verktyg.

Vegetariska rätter serveras med jämna mellanrum, och i de restauranger där det serveras två rätter är alltid minst en av dessa vegetarisk. Soppor, lasagne – och för att inte tala om vegetariska biffar – är sådant som enkelt glider ner som vegetariskt i barnens magar! Ibland behöver rätterna inte heller vara helvegetariska. För att minska miljöbelastningen kan köttfärssåsen drygas ut med lite rivna morötter och kycklinggrytan med bönor.

Ekologiskt

Måltidsenheten strävar efter att kontinuerligt öka andelen ekologiska råvaror samt att välja råvaror efter säsong. Många av våra kök köper idag in oberett kött, fisk, mjölk och grönsaker ekologiskt. Likaså är den fisk som serveras i våra restauranger nästan alltid MSC-märkt.

Matsvinn

Mätningar av matsvinn genomförs regelbundet och vi arbetar aktivt för att minska den miljöpåverkan som kommer från just matsvinn genom att analysera de resultat vi får. Våra kök jobbar ständigt med att minska mängden mat som slängs i samarbete med elever och pedagoger. Källsortering sker i samtliga av Måltidsenhetens kök.