Informationstjänst
Publicerad 2022-04-14
Uppdaterad 2024-01-05 08:34

Stipendiet delas årligen ut till författare, översättare, tecknare, komiker, stå-uppkomiker, musikjournalist, radio- eller tv förnyare. Under perioden juni-augusti ges tre stipendiater möjligheten att bo en månad vardera invid Salas kulturborg, Silvergruvan. Ansök senast 31 mars.

Lasse O'Månssons naturastipendium instiftades 2010 av Kultur- och fritidsnämnden. Stipendiet avser fritt sommarboende för skapande personer i Drängstugan vid Sala silvergruva.

Den Salabördige Lasse O´ Månsson eller Daddy O´ som han också kallade sig (påstod sig vara född i Dublin, därav det irländska prefixet) var under flera decennier (från 50- till 80-tal) nationellt uppmärksammad som författare, översättare, radioproducent, en del av ”Skäggen” (60-talstelivisionens första komikergrupp) samt skribent på Orkesterjournalen och redaktör på Svenska Mad.

Vi erbjuder skön sommarvistelse under tiden juni-augusti i den enkla men charmiga drängstugan, vackert belägen strax intill Sala silvergruva. Stugan består av två små rum och kök, varav ett sovrum med dubbelsäng och ett vardagsrum med kakelugn. Totalt drygt 60 kvadratmeter.  I det lilla köket finns spis, kyl, frys och övrig köksutrustning. Här finns också toalett och dusch. Husdjur är välkomna. Cyklar finns att låna för härliga cykelturer i de vackra omgivningarna.

Det är cirka 30 minuters gångavstånd till centrum. Med cykel tar det inte mer än 10  minuter till dess att du befinner dig mitt på stadens torg.

Ansökan

Skriv fritt ur hjärtat vem du är, vad din kulturgärning innebär och varför just du ska ha stipendiet. Vi emotser din ansökan senast 31 mars. 
Välkommen med din ansökan till Kultur och fritid, box 304 733 25 Sala. E-post: kulturfritid@sala.se

Kontakt: Petra Jablonski, Kulturutvecklare / kulturskoleledare

Stipendiater 2023

Juni - Sofia Bergström

Sofia Bergström frilansar som skribent och musikjournalist och har  skrivit tre faktaböcker för barn: Världens hemskaste sjukdomar (2021), "Världens hemskaste sjukdomar 2" (2021) och "Världens värsta kungar" (2022), samtliga utgivna av Bonnier Carlsen. Genom dessa barnböcker har hon  strävat efter att  väcka barns intresse för historia och fakta, med särskilt fokus på människors levnadsvillkor, hälsa, medicin och vetenskap. Hon söker stipendiet för att utveckla sin nya bokidé. Boken är delvis självbiografisk och handlar om en ung tjej med högfungerande autism och tvångssyndrom, också kallat OCD, som försöker ta sig helskinnad igenom de tumultartade tonårsåren. 

Juli - Hanna Eklund och Sigrid Renklint

Hanna Eklund är journalist och arbetar för närvarande på SVT Nyheter i Västmanland. Hon har tidigare varit fri skribent med egen blogg, Salt karamell, och har drivit Galleri Lövåsen utanför Sätra brunn. I byrålådan ligger en halvskriven roman om röran som uppstod när en last kokain 
flöt in till stranden en sen natt på Jamaica, och andra goda idéer som väntar på att genomföras i Drängstugan.

Sigrid Renklint är också journalist och har även hon arbetat på SVT Nyheter i Västmanland. Är nu författare och coach inom mindfulness och annan personlig utveckling. Romandebuterade 2021 med "Jag kanske bara behöver bada lite näck" och fått lyrik publicerad som ung. Arbetar för 
närvarande med ett bokmanus tillsammans med sin son Lukas, om familjens process genom hans transition från flicka till man.

Hanna och Sigrid söker stipendiet för att få ändan ur vagnen och se till att skriva färdigt deras påbörjade projekt.

Augusti - Jimmy Björklund

Jimmy Björklund har alltid älskat att skriva och leka med orden. Det har blivit komiska dikter, en skönlitterär bok och en del barn och ungdomsböcker. Just nu arbetar han med två verk. Den ena är ännu en barn- och ungdomsbok som utspelar sig under vikingaepokens 
slut. Tanken med den är att fånga upp historieintresset hos unga, och då mest den nordiska. Den andra han arbetar med har arbetsnamnet, "En sjuk mans tankar", och är en självbiografi då han skriver om sin skada sedan en olycka och tar upp med- och motgång under en tid i livet. Nu hoppas han komma en bra bit på väg med sitt skrivande under vistelsen i Drängstugan.

Stipendiater 2022

Juni - Felicia Ohly

Felicia är frilansande dramatiker och dramaturg. Har jobbat som dramaturg på Malmö Stadsteater och skriver för institutionsteatrar och i frigruppssammanhang. Hon driver även frigruppen Donna Donna. Felicia ser på humor som en slags "equalizer", humorn förutsätter en jämlikhet i samtalet, det är en inbjudan till en lek där vi inte kan tro att vi är bättre än någon annan. Därför kan vi också utmana och utmanas genom humor.

Juli - Anita Winblad

Anita är författare som skriver feelgood med mörka undertoner. Humor, dråpliga händelser och helt vanliga, konstiga människor är det 
som karakteriserar hennes författarskap. Rosé-Marie och prästjäveln är Anita Winblads debutroman - en dråpligt underhållande skröna som erbjuder både igenkännande leenden och ett och annat gapskratt. Just nu skriver hon på en ny fristående bok.

Augusti - Andreas Otterberg

Andreas arbetar som frilansande tecknare. Hans kreativa bakgrund kommer från fri konst och grafisk design. 
Han vill gärna dela med och berätta genom bild och text om hur han ser vår omvärld och våra, enligt honom, udda beteenden som människor. Allt från skilsmässa, arbetsvanor och livsval återspeglas med en färgglad palett i en seriestil som ska både väcka känslor samt funderingar i allt brus.

Stipendiater 2021

Juni – Teresa Glad

Teresa Glad har en lång konstutbildning bakom sig och frilansar som illustratör, författare och
animatör. Från att till största delen arbetat mest med att producera animerad film har hon de
senaste fem åren jobbat både som författare och illustratör till bl.a. barnböcker. Hon har också
startat upp en bilderboksutbildning. Just nu jobbar hon på en grafisk roman med arbetsnamnet
”Farbröder”som släpps våren 2022 och som hon hoppas kunna färdigställa i Drängstugan. Dessutom
hoppas hon få känna lit av historiens vingslag då hennes farmors morfar jobbat hela sitt liv i Gruvan.

Juli – Henrik Schedin

Henrik Schedin är skribent och redaktör och jobbar på en essä-bok om countrymusik, längtan och sina egna resor runt om i världen
för att hitta hem. Han anser sig som nedrans tråkig och hoppas att vistelsen i Drängstugan ska ge
honom tid att inspireras och utveckla en mer humoristisk ådra i bästa Lasse O ́Månsson anda. Hans
favoritsketch är dessutom Lasse O ́Månssons ”Korven”.

Augusti – Minus Miele

Minus Miele är poet och översättare och kommer under sommaren att vara i slutfasen med två diktmanus: ett som bland annat handlar om gruvor och gravar, och deras inverkan på marken. Och en andra som är en undersökning av fattigsverige, svält, landsbygd och dialekter. Hon beskriver sin poesi som att den är formprövande och språklig och både allvarlig och har glimten i ögat på samma gång. Hon är tidigare publicerad i tidskrifter som OEI, Glänta, Populär poesi och Hjärnstorm och har genomfört uppläsningar på bland annat Kulturhuset, Cyklopen och Konsthall C.

Stipendiater 2020

Juni – Peter Bergström

bibliotekarie vid Kungliga biblioteket. Peter skriver att hans arbete ger mig ett visst utlopp för kreativiteten via den
samlingsblogg där han regelbundet skriver, något som skänker stor glädje. 

Juli – Anna Södergård

barnboksillustratör. Anna bor i Göteborg och jobbar i Trollhättan. Illustrerat serien om Hästen & Husse av
Susanne Pelger, en bokserie om en häst och en husse som kanske egentligen är en hund och en
matte. 

Augusti

inställt

Stipendiater 2019

Juni - KG Malm

KG Malm vill inte kalla sig författare och har inte gett ut några böcker, men skriver en herrans massa det gör han. Det blir allt ifrån monologer till stå-upp komik, sångtexter, poesi och berättelser. Han har uppträtt som musiker, skådespelare, komiker och både spelat och regisserat revy. Hans texter har ofta en dragning åt det absurda och han anar något slags släktskap med Lasse O´Månsson.

Juli - Anders Södergård

Anders Södergård är författare och föredragshållare och jobbar dessutom som läkare. 2012 skrev han den självbiografiska boken "Strålmannen " som handlar om hans tuffa och ångestfyllda sjukdomstid i kampen mot en hjärntumör. I januari 2019 släppte han boken "Så mycket friskare- : ingen ska behöva drabbas av en sjukdom som går att förebygga". Anders Södergård skriver även musik men i mer blygsam form.

Augusti - Johanna Gustafsson-Ahlzén

Johanna Gustafsson-Ahlzén är verksam som serietecknare och illustratör. Hon har ritat serier för barn, satir, självbiografiskt, politiskt och personligt för tidningar som Kamratposten, Sydsvenskan, Social Politik och Revansch. Hon har givit ut en seriebok för barn "Stora och Lilla Björn". Johanna Gustafsson-Ahlzén har även medverkat i flera utställningar. Hon har också ett populärt instagramkonto @minabokmarken med över 5000 följare.

Stipendiater 2018

Juni - Sofia Nyblom

Sofia Nyblom är musikjournalist, kulturjournalist och radioproducent sedan nästan 20 år tillbaka. Hon har rest i USA, Ukraina och Frankrike, och gestalta sina reseupplevelser både i radio och i artiklar. Sofia Nyblom är redaktör och poddproducent för Kungliga Operan. Hennes senaste projekt är en radiodokumentär i tre delar från Donald Trumps USA som sändes i Sveriges Radio P2 ett år efter presidentvalet under rubriken Trumpiherad musik.

Juli - Anders Holmer 

Anders Holmer och är bilderboksskapare som skriver och tecknar/illustrerar själv. Han har gett ut två böcker och fler är på gång.
I hans böcker är humorn bärande och ofta absurd och han har sen barnsben ett kärleksfullt förhållande till svenska MAD.

Augusti - Hanna Klinthage

är verksam som illustratör och älskar allt som har med bildberättande och göra. Bilderböcker, serier och redaktionell illustration är hennes främsta områden inom illustration. Just nu håller hon på med tre olika bilderböcker och en fortsättning på sitt serieproiekt ifrån Konstfack.
En flugskit på karta, hennes examensarbete på Konstfack blev en 32-sidors långt seriealbum som innehåller korta serier om en fiktiv by. Hon söker ofta en humoristisk ton men med en satirisk grund i sitt skapande

Stipendiater 2017

Juni – Rose-Marie Grundström                                                                          

Är författare och illustratör och medlem i Sveriges författarförbund. Född i Sala och växte upp i en by utanför Lycksele. Rose-Marie Grundström har gett ut tre böcker och ett pågående arbete med att sammanställa en diktsamling som kommer fortsätta under vistelsen i Sala. 2016 gav hon ut en andra bok i en tänkt trilogi; en spänningsroman med natur och miljötema ”Utsikt från Korpberget” om en fiktiv klimatforskningsstation ”Eden”. Författaren ser fram emot ett vistelsestipendium vid gruvan eftersom hon vet att det är ett vackert kulturområde. För mer info: http://www.rosemariegrundstromlinder.n.nu

Juli – Michael Nilsson                                                                                           

Är författare och copywriter och är färd med att skriva sitt första skönlitterära projekt på många år. En roman med arbetstiteln är De andras pengar som handlar om en grupp människor som inte kan sluta tänka på pengar i en tid när det finns med stålar än någonsin. Tidigare har Michael Nilsson skrivit tre böcker och började skriva då han fick en skrivmaskin i julklapp i femtonårsåldern. Michael ser fram emot att jobba vidare på sin roman under några fina sommarveckor vid Silvergruvan och författaren säger ”att om vädret inte är med mig blir det kanske ännu mer skrivet”.

Augusti – Nikolina Nordin                                                                                         

Är skribent, litterär gestaltning-student och skrivpedagog. Medlem i poesikollektivet och redaktör för tidskriften med samma namn har Nikolina bidragit både med poetiskt och redaktionellt material. Hennes dikter och noveller har publicerats i tidskrifterna Ponton och Ordkonst. Just nu arbetar hon med både dikter och dramatik och studerar fristående kurser i litterär gestaltning vid Akademi Valand, Göteborg och jobbar också som lärare i ämnet kreativt skrivande på Sollentuna Kulturskola med att vägleda unga författare (10-13 år) i deras resa in i skrivandet. Nikolina vill fortsätta med skrivpedagogik och kreativ verksamhet för barn och unga vid sidan av sitt eget skrivande. Ett citat som hon ofta återkommer till: “A woman must have money and a room of her own if she is to write fiction.” Virginia Woolf, A Room of One's Own

Stipendiater 2016

Juni - Viktoria da Cruz

Är illustratör och bildkonstnär med en examen i skulptur och metallformgivning. Rörlig bild , ljud och textil återkommer hon ofta till i sitt skapande.  Viktoria använder sig gärna av de vardagsföremål vi är bekanta med i sitt arbete och köket är en viktig inspirationskälla. Tecknar gärna i silver och guld, en spännande teknik och som blivit litet av hennes specialitet. Avslutar sina studier på Konstfack under våren  med en magisterutbildning. 

Juli - Maria Friman

Utbildad på högskolan för scen- och musik. En passionerad scenkonstnär som brinner för att berätta historier.  Hon har jobbat som sångerska och jobbar i dag med barn på en musikskola samtidigt som hon skriver pjäser. Barnpjäsen Super-Emma har producerats under våren och ytterligare två pjäser är på planeringsstadiet.

Augusti - Anna Ringberg och Helena Österlund

Två författare och goda vänner som båda är i startstadiet av varsitt bokprojekt.
Helena Österlund har gett ut tre böcker Ordet och färgerna (2010), Kari
1983 (2013) och Självporträtt (2015). Hon har belönats med Borås debutantpris och Mare Kandrepriset.
Anna Ringberg har gett ut en roman, Boys (2010) som är översatt till norska, danska och tyska. Hon har även  publicerat en antal noveller i tidskrifter och antologier

Stipendiater 2015

Juli - Boel Bermann

Debuterade 2013 som författare med den kritikerrosade romanen Den nya människan. Hon är medlem i skrivarkollektivet Fruktan som debuterade med novellsamlingen Stockholms undergång. Oavsett genre så genomsyras hennes skrivande av samhällskritik som får läsarna att stanna upp och tänka till om vart världen är på väg. Är journalist som jobbat både som redaktör och reporter. Hon tänker tillbringa sin vistelse i Drängstugan med att skriva klart sitt bokmanuset till Känslohandel. Den handlar om ny forskning som lett till att privata företag utövar handel med människors känslor.
Läs mer på: www.boelbermann.se 

Augusti - Gisela Nadasy

Manusförfattare sedan 2008 som också jobbar som regissör och producent, projektledare, redaktör med mera.  Har även utbildat sig inom journalistik. I sommar tänker hon skriva klart manuset till en långfilm för yngre tonåringar. Den heter Maple Syrup of the side och handlar om en tonåring som tvingas sälja pannkaksmix tillsammans med sin pinsamma mamma och det hela blir inte alls som hon tänkt sig.

Stipendiater 2014

Juni - Charlotte Signell 

skriver humor för P3:s humorlabbet. Har precis gett ut den feministiska antologin Av oss blev det aldrig några riktiga damer , där 18 olika skribenter berättar om kvinnorollen och sin bild av den. Hon jobbar nu på en självbiografisk roman vars grundtanke är att på ett humoristiskt sätt belysa skillnaden mellan fiktion och fakta.

Juli - Elvira Frickner

ung gymnasist med författardrömmar som älskar att skriva .  Hon har förutom ett antal kortare berättelser författat två böcker och håller nu på med sin tredje som utspelar sig på Sveriges medeltida landsbygd. Berättelsen kretsar kring nordiska mytologin och dess väsen och  tillhör genren fantasy.

Augusti - Ulf Frödin

tecknare och illustratör med förkärlek till skämtteckningar och som gillar att hyckla allt och alla i sina serier. Har ett långt förflutet som illustratör med allt från nyhetsgrafik, läromedel, serier, animationer och  karikatyrer.  Arbetar för närvarande med en serie om en älg i Stockholm och förbereder en konstutställning till hösten.
Läs mer på www.frodin.info

Stipendiater 2013

Juni - Soli Rosendahl

Bibliotekarie och skrivpedagog med två stora intressen här i livet,  att skriva och köra go-kart. Förutom att kuska runt på motorbanor runt om i Sverige kommer Soli ägna sin sommarmånad i Drängstugan med att påbörja en bok om motorsport.

Juli - Liselotte Roll

Journalist och illustratör med förkärlek till kriminalromaner.  Har illustrerat i bl.a. Kamratposten och skrivit manus till barnradio.  Hon debuterar i  maj med sin kriminalroman "Tredje graden". I Drängstugan kommer hon att slutföra uppföljaren som kommer att ges ut i Sverige och Tyskland.

Augusti - Pebbles Karlsson Ambrose

Pebbles är författare och skriver gärna om psykisk ohälsa. Har bl.a. skrivit boken "Jag vet inte var psykoser kommer i från. Om att insjukna i och  leva med  en psykossjukdom".  Hon håller även föreläsningar i ämnet psykisk ohälsa . Hon har också gett ut en science-fiction som heter "Bergstjärnan". Den har sålt slut på förlaget så delar av sommarmånaden i Drängstugan kommer att ägnas åt att förbereda för en ny upplaga.

Stipendiater 2012

Juni - Firat Ceweri

Firat Ceweri är en svensk/kurdisk författare som under senaste kvartseklet gjort en pionjärinsats med att översätta ett stort antal svenska klassiker till kurdiska. Han är även kulturjournalist och skriver i Dagens Nyheter. Inom parentes kan nämnas att Firat för exakt 20 år sedan var lanthandlare i Vittinge (Heby kommun). Tiden som juni månads naturastipendiat vill Firat använda till att översätta Hjalmar Söderbergs Doktor Glas till kurdiska. 

Juli - Jenny Wrangborg

Unga Jenny Wrangborg gjorde 2010 en oerhört prisad debut med diktsamlingen Kallskänken. Boken – som bygger på erfarenheter från restaurangbranschen – har redan sålt 4.000 exemplar vilket i Sverige är sensationellt för poesi. Jenny har efter debuten gjort mer än 150 offentliga författarframträdanden runt om i Sverige. Tiden som juli månads naturastipendiat vill Jenny använda till att slutföra arbetet på en ny diktsamling. 

Augusti - Lars-Erik Litsfeldt

Ålänningen Lars-Erik Litsfeldt har sedan 2005 givit ut speciella kokböcker med temat god mat för människor med vikt- och/eller diabetesproblem, och den senaste vänder sig speciellt till ungdomar. Lars-Erik föreläser gärna om sitt ämne. Tiden som augusti månads naturastipendiat vill han använda åt ”den yttersta lyxen att stirra in i sin egen navel i en avlägset belägen drängstuga” Och ladda för att kunna skapa ny gastronomisk hälsolitteratur.

Stipendiater 2011

Juni - Victor Estby

Victor Estby är en 36-årig författare och frilansjournalist, född och uppvuxen i Stockholms södra förorter. Under tio år var han redaktör för Situation Stockholm, en gatutidning som säljs av hemlösa personer. Tillsammans med pappa Stefan har han gett ut tre ungdomsromaner,  samt även varit redaktör för antologierna Hemlös – med egna ord (2008) och Skarpt läge (2010). Victor vill använda tiden i stipendiebostaden för att färdigställa en novellsamling.

Juli - Kristin Lidström

Kristin Lidström är 27 år och arbetar dubbelt, dels som marknadskoordinator på ett textilföretag i Kinna, dels som formgivare på ett webbföretag i Göteborg. Vid sidan av dessa jobb tecknar hon också serien Andra Våningen till SvD:s webb. Hennes bildberättelse Ett illustrerat Ordboksepos – eller NN:s resa på jakt efter frihet och försoning (med 131 illustrationer) ställdes förra hösten ut på Uppsala konstmuseum. ”Min farmor visste vad linden hade för betydelse och jag är på jakt efter detta jag med”.

Augusti - Disa Holgersson

Disa Holgersson, 30 år och bosatt i Malmö, är konstnär, illustratör, grafisk formgivare och ”självutnämnd felexpert”. Hon har under våren arrangerat en kreativ workshop om slump, och hoppas under stipendievistelsen få tillfälle att kunna upprepa succén tillsammans med mellanstadieelever på orten. Disa minns att hon som barn besökte sin farfars syster i Sala: ”Hennes man var död för att han hade ätit för mycket smör men hade efterlämnat en uppstoppad ekorre som han själv skjutit”.

Stipendiater 2010

Juni - Bertil Pettersson

Bertil Pettersson är Sveriges främste absurdist och har ett stort och variationsrikt författarskap bakom sig. Han skrev tillsammans med Lasse O´ Månsson manuset till Blå tummen, humorprogrammet som förekom i Sveriges Radio från 1957 till 1968. Han blir den första av stipendiaterna och inviger Drängstugan i juni.

Juli - Christer Hermansson

Christer Hermansson kulturchef från Strängnäs som i sitt författarskap ofta benämnts som absurdist, egensinnig och ”hermanssonsk”. Funderar också varför inte fler bibliotekarier har läderbyxor. Han tillbringar juli månad i Drängstugan.

Augusti - Ruth  Aniansson

Ruth  Aniansson ung scenpoet och nyutbildad journalist. Under pseudonymen Alice Strövare skriver, tävlar och uppträder hon med monologiska texter. Ruth har tilldelats naturastipendiet under augusti.

Relaterade kategorier