StartStadsbibliotek
Kontaktobjekt

Stadsbibliotek

Publicerad 2017-10-03
Uppdaterad 2019-10-01 08:47
Meddelandet skickas till stadsbibliotek@sala.se
CAPTCHA Image
Play CAPTCHA Audio
Refresh Image
Viktigt att veta. Det du skriver till kommunen kan komma att diarieföras och bli offentlig handling. Läs mer om hur ett ärende hanteras i kommunen.

Adress: Norra Esplanaden 5, 733 38 Sala
Besökstider:

Foajén öppen för tidningsläsning vardagar från kl. 8.30 till biblioteket stänger samt lördagar kl. 11.00-15.00.

Telefon: 0224-74 77 00
Telefontider: De dagar biblioteket är stängt svarar vi inte i telefonen.

Fax: 0224-188 50
E-post: stadsbibliotek@sala.se
Postadress: Box 304, 733 25 Sala

Huvudbild

Om oss

Sala stadsbibliotek har öppet sex dagar i veckan och totalt 50,5 timmar per vecka. Välkommen!

Sök i katalogen

Sök i katalogen

Lämna inköpsförslag

Hjälp oss gärna genom att lämna förslag på böcker du tycker att biblioteket borde köpa in.

Det går bra att lämna dina förslag via e-post, telefon eller när du besöker biblioteket. 

Låna om/reservera, beställ lånekort

För att låna måste du ha ett lånekort. Ha alltid kortet med dig när du lånar! Du är ansvarig för allt som lånas på ditt kort. Anmäl till biblioteket om du förlorar ditt kort.

Låna om eller reservera böcker

Beställ Lånekort

Omlån

Omlån kan göras via bibliotekskatalogen, e-post, per telefon eller på plats i biblioteket. Omlån via bibliotekskatalogen kräver PIN-kod. Kontakta biblioteket om du saknar PIN-kod.

 • Förutsättningen för omlån är att ingen reservation finns.
 • Dvd samt 7- och 14-dagarslån kan ej lånas om.
 • Max antal omlån: 3

Övertidsavgifter

Gäller låntagare från 18 år

 • Vuxenmedia - 3 kronor/dag
 • Dvd - 10 kronor/dag
 • Maxbelopp 200 kronor.

Reservation

Reservation kan göras via bibliotekskatalogen, e-post, per telefon eller på plats i biblioteket. Reservation via bibliotekskatalogen kräver PIN-kod. Kontakta biblioteket om du saknar PIN-kod. När boken finns att hämta får du meddelande via post, sms eller e-post (om du uppgett sådan).

 • Det kostar inget att beställa böcker som finns på biblioteket eller på något av biblioteken i Västmanland. Beställer vi boken från något annat bibliotek kostar det 10 kronor som du betalar när du hämtar boken.

Lånetid

 • Böcker och äldre tidskrifter - fyra veckor
 • Årets tidskrifter - en vecka
 • Dvd - sju dagar
 • Cd-skivor - två veckor
 • Kortlån - 7/14 dagar
 • Du får en påminnelse tre dagar innan lånetidens utgång. Denna påminnelse får du antingen via sms eller e-post, under förutsättning att du gett oss dina aktuella uppgifter och att tekniken fungerar.

E-böcker och e-ljudböcker

Det är gratis att låna e-böcker. Du använder ditt lånekortsnummer och din pin-kod för att logga in. Du kan ladda ner max 2 nedladdningar per 7 dagar och lånetiden är 4 veckor. När lånetiden är slut försvinner boken automatiskt. Du behöver alltså inte tänka på att återlämna och det kan inte bli några förseningsavgifter.

Låna e-böcker och e-ljudböcker

Vad är e-böcker?

En e-bok är en vanlig bok i elektroniskt format som kan läsas direkt på dator, handdator eller läsplatta. För att kunna läsa behövs ett läsarprogram som är gratis och som du laddar ner från internet.

Vad är e-ljudböcker?

En e-ljudbok, eller strömmande ljudbok, är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. Uppdatering: En ny uppdaterad version av Biblio, Biblio 2.0 har släppts. Använder du appen redan idag kan du behöva radera den gamla appen och ladda ner den nya versionen på nytt. Dessutom behöver du logga in igen och om du använder offline-funktionen så behöver du ladda ner boken igen.

Om inget händer när du försöker låna e-böcker 

Det kan bero på att bibliotekets lånekvot för nuvarande månad är nådd. Möjlighet att åter låna e-böcker sker fr.o.m. första dagen i nästkommande månad.

Fria e-böcker

Litteraturbanken digitaliserar svenska klassiker och lägger ut dem kostnadsfritt för läsning i dator, läsplatta eller mobiltelefon. E-böckerna är gratis och du behöver inte något lånekort för att ladda ner dem.

Arrangemang & aktiviteter för barn och unga

Höstens program

Lördag med barnen

Bibliotekets populära arrangemang för barn. Teater, musik, rytmik med mera. Biljettsläpp en vecka innan respektive föreställning. Biljetterna kostar 20 kr. Observera att vissa aktiviteter är kostnadsfria.

Mirakelpojken - Teater Kung & Drottning

Lördag 12/10 kl. 11.30 i Blå salen
Ulf är för liten, han får inte hänga med storebrorsan och brorsans kompisar Nisse och Larsen till det stora cykelloppet. Han står kvar i hallen när föräldrarna går på promenad. Aldrig att han vill följa med på något så tråkigt. Han får stanna hemma med löfte om att inte gå utanför trädgården.
Men ingen sa något om att cykla…Ulf blir en superhjälte. Med en etta fasttejpad på den röda
pyjamasen blir han Mirakelpojken, som kan cykla lika snabbt som de tävlande i det stora cykelloppet och snart susar han förbi fältet till brorsans stora förvåning. Men plötsligt känner han inte längre igen sig. Han är vilse. Mirakelpojken är en enmansföreställning om att inte få vara med, känna sig liten och ensam och att komma vilse… Fritt efter boken med samma namn av Ulf Stark.
Rek ålder 3-7 år. Speltid ca 35 min. Biljettpris 20 kr. Förköp fr.o.m. 4/10

Klösiga katters klubb - Mittiprickteatern

Lördag 26/10 kl. 11.30 I Blå salen.
– En jazzigt svängig kattpjäs om att vara med eller att vara utanför och om alla kattproblem som bara katter kan lösa. Kattja, Kattniss och Kattmandu har en klubb: Klösiga katters klubb. De löser mysterier, räddar borttappade kattungar, spionerar på skummisar. Allt sånt som det behövs riviga katter för att fixa. Men nya katter flyttar in i området! Deras område! Vad vill de?
Kattja, Kattniss och Kattmandu samlar sig för attack! Riva, klösa, fräsa, slåss! Skrämma bort!
Jaga iväg! Eller kan det vara bra att vara fler? Kan de nya tillföra något?
Vad händer om de frågar om de andra vill vara med…?
Rek ålder 3-6 år. Speltid ca 30 min. Biljettpris 20 kr. Förköp fr.o.m. 18/10.

Barndisco - Dj Gurra

Lördag 23/11 kl. 11.30 i Blå salen.
Vi hoppar, viftar och skakar...Vi snurrar och vi hojtar och vi gungar. Kom och vifta, och skaka loss till de kända barnsångerna. Dj. Gustav Holmberg.
Rek ålder ca 1-4 år. Kom och gå som du vill mellan kl. 11.30 och 13.00. Fri entré!

Babyrytmik

Varannan lördag(jämna veckor)  kl. 11.30–12.00
7/9, 21/9, 5/10, 19/10, 16/11, 30/11, 14/12.

Alla föräldrar och vuxna med små barn t.o.m. 1,5 år, är välkomna till  en mysig sång- och rytmikupplevelse tillsammans med Gustav Holmberg. Även syskon är välkomna.
Kom och delta kostnadsfritt.

 

Höstlovsteater - Ett ord är ett ord med Teater Pero

Torsdag 31/10 Kl. 14.00 i Blå salen.
Vad ska man hitta på när man har tråkigt? Man kan  väl inte sitta och göra ingenting! I den här berättelsen dröjer det inte länge förrän fantasin sätter fart och man vill leka...leka affär!
Rek ålder ca 4-8 år. Speltid ca 40 min. Fri entré. Först till kvarn.

Studierummet - läxhjälp

Tisdagar kl. 15.00-17.00.
Få enklare hjälp i dina studier med stöd av personalen. Vi riktar oss främst till Dig med behov av stöd i det svenska språket men alla som studerar i någon form är välkomna. Du får hjälp med till exempel, informationssökning, att läsa igenom texter, förstå studieuppgifter. Drop in - ingen föranmälan. Kostnadsfritt!

 

Arrangemang & aktiviteter för vuxna

Höstens program

IT-handledning

Vi erbjuder fasta drop-in tider onsdagar kl 10.00-11.00 och torsdagar kl 11.00-12.00.

Är du ny med datorer, undrar hur man använder bibliotekets digitala tjänster eller vill ha hjälp att komma igång med sociala medier? Välkommen in med din fråga, så ska vi försöka att lösa den tillsammans!
Vill du boka en annan tid är du välkommen att höra av dig till biblioteket på 0224-74 77 00 eller att göra en bokning i disken. Handledningen tar max en timme per tillfälle.

App-verkstad för nybörjare

Onsdagar kl. 10.00–11.00
16/10, 13/11, 11/12

Vad är en app? Vi visar hur du laddar ner en app och hur du uppdaterar den.
Vi tipsar även om användbara appar.
Begränsat antal platser. Föranmälan till biblioteket.

Föreläsningar

Kom och lyssna på tre tänkvärda föreläsningar om utmaningar som IT-samhället ställer oss emot. Föreläsningarna stöds av Kulturrådets satsning Stärkta bibliotek. Fri entre. Hämta gratisbiljett på biblioteket.

Källkritik på internet - Jack Werner

Måndag 14/10 kl. 18.30 i Blå salen”
Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”. Människan blev inte sämre på källkritik över en natt 2016, så varför känns det så? Frilansjournalisten Jack Werner berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta.
Jack Werner är frilansjournalist. 2014 lanserade han tillsammans med två kollegor satsningen
Viralgranskaren på tidningen Metro, som belönades med Stora journalistpriset. Han är programledare för SR-podden Creepypodden, och våren 2018 utkom han med boken ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.

Barnen och skärmarna - Informationspedagogerna

Måndag 28/10 kl. 18.30 i Blå salen
Barnen och skärmarna. Dystopi eller utopi? Verktyg eller hinder? Användandet av
uppkopplade skärmar ökar inom alla åldersgrupper. Hur ska man som förälder hantera detta verktyg? Och vad säger egentligen forskningen? Joakim Sveland och Elias Granath från
Informationspedagogerna går igenom forskningsläget och ger konkreta tips på hur du som förälder kan hantera en genomdigitaliserad vardag.

Datorspel och hälsa för uppkopplade - Oskar Foldevi

Måndag 11/11 kl. 18.30 i Blå salen
Välkomna till en föreläsning helt i tiden – om att vara ung i dagens IT samhälle eller förälder till en datorspelande ungdom. Vi har bjudit in Oskar Foldevi från Reconnect som är legitimerad psykolog och specialiserad på spelvanor och det som ofta kallas "dataspelsberoende". Föreläsningen kommer att handla om datorspelande i stort, varför det lockar och vilka utmaningar det innebär för ungdomar och familjer.
Exempel på teman:Hur ser ungdomars skärmtid och spelande ut idag?
Vad handlar spelandet om egentligen och varför spelar många så mycket?
Hur påverkar spelandet vår hälsa och går det att säga vad som är lagom?
Vad är viktigt att tänka på för ett hälsosamt spelande och hur kan man stötta som anhörig?

Författarafton med Elisabet Nemert

Tisdag 19/11 kl. 18.00 i Blå salen
Välkommen till en historisk odyssé sett genom ett författarskap. En kväll om kärlek och rädsla och om att våga välja sitt eget liv. Elisabet Nemert skriver historiska romaner.
Hon har en oöverträffad förmåga att förena en spännande intrig med ett djup och en livsvisdom som gör läsningen till något långt utöver det vanliga. Hennes debutroman Bortom stjärnor har sålt i över 31.000 exemplar. Senast aktuell med Blå längtan.
Entré 40 kr. Förköp på biblioteket.

Läsecirkel - en delad upplevelse stannar längre

Det finns 10 exemplar av varje bok till utlån ( vissa finns även som e-bok).
Du anmäler dig till det tillfälle du vill gå. Du läser boken. Vi träffas över en
enkel fika för att dela med oss av vår upplevelse och våra tankar kring texten.

 • Måndag 28/10  kl. 17.00. Helena von Zweigbjergk -Totalskada
 • Måndag 2/12 kl. 17.00. Karin Smirnoff - Jag for ner till bror

Personalen boktipsar!

Boktipsarfika för föräldralediga
Tisdag 8/10 kl. 13.30.
Tomtetips - hårda klappar & mjuka pärmar till dig själv och andra:
Tisdag 3/12 kl. 18.00.

Bokförsäljning

Lördag 30/11 kl. 11.00–15.00
Start för bibliotekets årliga utförsäljning av gallrade böcker och tidskrifter.
Kom och fynda för endast 10 kronor per bok eller tidskriftsbunt.
Försäljningen pågår till mitten av januari.

 

Dator & IT

Kopiera, scanna och skriv ut

Stadsbibliotekets datorer kan du använda gratis. Det finns sex stycken datorer i biblioteket. Här har du tillgång till Internet och Officepaketet. Du kan skriva ut för 2 kr per svartvit sida, 5 kr för färg/sida. Scanning är kostnadsfritt. För att skriva ut och kopiera behöver du ett kopiering- och utskriftskort, det kostar 20 kr och det köper du i informationsdisken. 

Du vet väl om att du kan skriva ut hemifrån? Om du redan har köpt ett utskriftskort kan du skriva ut hemifrån genom att gå in på print.sala.se och ladda upp din fil under "webbutskrift". Gå sedan till biblioteket och logga in på skrivaren. Filen/dokumentet ligger kvar i 24 timmar på ditt konto.

Egen dator

Du kan surfa trådlöst. Eftersom nätet är öppet och fritt rekommenderar vi att du har ett fullgott virusskydd på datorn och har aktiverat den interna brandväggen.

Dator för släktforskning

På biblioteket finns en dator för släktforskning. Du kan boka max 2 timmar i följd, och programmet som erbjuds är Arkiv Digital.

Läs mer om Arkiv digital.

Läshjälp

DAISY

För dig som av någon anledning inte kan läsa tryckta böcker finns DAISY-talboken. Du läser boken med en särskild talboksspelare eller i dator med läsprogram för DAISY-talböcker. Ett fåtal DAISY-spelare finns för utlån på biblioteket.

Du som är talboksberättigad låntagare kan själv ladda ned Tal/ DAISY-böcker från MTM:s katalog Legimus. På biblioteket får du hjälp att komma igång med läsappen Legimus, kontakta Madelaine Lagestrand och boka en tid.

Äppelhyllan

Barn behöver böcker! Men alla böcker passar inte alla barn. Därför har vi en äppelhylla full av läsglädje för barn med funktionshinder.

 • Böcker med inlagt teckenspråk.
 • Taktila böcker med upphöjda eller nedsänkta bilder. En del av bilderna kan vara av olika material som man kan känna av med fingrarna.
 • Böcker med pictogram, ett bildspråk med symboler för den som har svårt att använda vanligt skriftspråk.
 • Böcker inlästa på Daisy

Boken kommer

Har du svårt att komma till biblioteket? Boken kommer hem till dig.

Har du en funktionsnedsättning och har svårt att ta dig till biblioteket kan du kontakta oss och berätta vad du vill läsa, så kommer vi med böckerna till dig, kostnadsfritt! Ring till oss och berätta vad du är intresserad av att läsa. Lånetiden är fyra veckor.

Kontakta Madelaine Lagestrand eller Björn Ragnarsson.

Storstil

För dig som behöver böcker med lite större text finns storstilsböcker att låna på biblioteket.

Lättlästa böcker

För dig som behöver böcker på lätt svenska finns hyllan Lättläst. Böckerna på dessa hyllor ska vara lätta att förstå och lätta att ta sig igenom.

Tidningar

8-sidor är en tidning med lättlästa nyheter. Finns att låna och läsa på biblioteket.

Databaser

Följ länken för att komma till bibliotekets databaser.

Sök i katalogen

Sök i katalogen

Lämna inköpsförslag

Hjälp oss gärna genom att lämna förslag på böcker du tycker att biblioteket borde köpa in.

Det går bra att lämna dina förslag via e-post, telefon eller när du besöker biblioteket. Dina förslag hjälper oss att bli bättre!

Låneregler

Inom Salas biblioteks verksamheter använder vi dina personuppgifter. Personuppgifter är sådant som namn, personnummer, adress, telefonnummer och annat som är kopplat till dig som person. Behandlingen bestäms av en lag som heter dataskyddsförordningen, som gäller i hela EU.

När du skaffar bibliotekskort har du ett låneavtal med Salas bibliotek. Biblioteket behöver använda dina personuppgifter så att du ska kunna låna och göra andra ärenden på biblioteket. Salas bibliotek måste behandla dina personuppgifter enligt dataskyddsförordningens regler. Biblioteket kommer inte att använda dina uppgifter till mer än vad som krävs för att du ska kunna låna böcker, boka dator, ladda ner e-böcker och boka rum samt göra andra ärenden på biblioteket eller vår webbplats.

Lån är sekretessbelagda, enligt lagen. Det betyder att vi som jobbar på biblioteket aldrig berättar för någon vad du har lånat. När du får ditt bibliotekskort registrerar biblioteket ditt namn, adress, mail, telefonnummer och oftast personnummer i låneregistret. Uppgifterna behövs för att du ska kunna ha ett bibliotekskort och använda bibliotekets olika tjänster. Du har rätt att få veta vilka uppgifter vi har om dig och att avsluta avtalet.

Läs mer om bibliotekets låneregler (öppnas som pdf).

Relaterade kategorier